Teroarea lupilor. Fac ravagii într-o localitate din România și nu îi opresc nici gardurile electrice
Localitatea Macău, situată în comuna Arghireșu din județul Cluj, este una dintre multele comunități rurale din România care se confruntă cu atacurile repetate ale lupilor. Acești prădători pun în pericol mijloacele de trai ale fermierilor, care se văd neputincioși în fața pagubelor tot mai mari.
Lupii fac ravagii în Macău
Un caz recent este cel al fermierului Kovacs Levente, care își vede ferma devastată de atacurile lupilor. Deși a încercat să protejeze animalele, măsurile sale s-au dovedit ineficiente în fața acestor prădători. În doar un an, Kovacs a pierdut peste 50 de viței, o pierdere semnificativă pentru o fermă cu 150 de vaci.
„Problemele au început cu lupii încă de anul trecut, că vin și mănâncă vițeii. Până cum au fost cel puțin 50 de viței mâncați de lupi. Am o fermă de 150 de capete de vaci, sunt pe pășuni, în patru locuri, și acolo dau lupii atacul, în haită. Paguba e însemnată”, a declarat fermierul pentru Cluj 24.
Deși a raportat problema autorităților, fermierul a întâmpinat dificultăți din cauza faptului că lupii sunt o specie protejată în România. Există cote de recoltare pentru lup, dar procedura este complicată și lentă. Aprobările necesare trebuie obținute de la București, iar până acestea sunt emise, atacurile continuă.
„Din păcate nu pot face nimic, sunt singur, nu este ușor. Am fost de nenumărate ori la Primăria Aghireșu să anunț ce s-a întâmplat, i-am zis primarului să facă demersuri către vânători, am vorbit cu asociația de vânători, dar lupul e specie protejată.
Există o cotă de împușcare a lupilor, însă cererea trebuie să ajungă la București pentru aprobare. Aici e problema, că până ajunge cererea să fie aprobată nu o să mai am niciun animal”, a spus Kovacs Levente.
Pentru a-și proteja ferma, Kovacs a instalat un gard electric, deși acest lucru a implicat un efort financiar considerabil. Totuși, lupii, cunoscuți pentru inteligența lor, au reușit să se strecoare sub gard și să continue atacurile.
„Când vede lupul vacile, vine ca și hoțul. Chiar dacă este curentat, dacă a intrat până la jumătate, intră mai departe și ajunge pe pășune și face prăpăd. Tot pe unde a intrat și iese”, a spus Kovacs.
În fața unei situații care pare fără soluție, Kovacs Levente ia în considerare vânzarea fermei pe care a înființat-o cu cinci ani în urmă. „Nu fată vacile atâția viței cât duc lupii,” a concluzionat el, subliniind disperarea și frustrările sale în fața acestor pierderi continue.