Tertipul prin care miliardarul care deține Csíki Sör vrea să scape de o amendă de circulație
Proprietarul Csíki Sör cere imunitate în calitate de diplomat maghiar în cazul unei încălcări a legii rutiere, deși este cetățean român.
La ora trei după-amiaza zilei de 7 ianuarie anul acesta, un Bentley cu numere de înmatriculare de București circula cu 162 de kilometri pe oră pe autostrada de lângă Nădlac din județul Arad – pe tronsonul în care limita de viteză era altfel în vigoare. Această infracțiune s-a soldat cu amendă de 3.300 lei (aproximativ 250.000 HUF) și suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile.
Vehiculul de lux a fost condus de András Lénárd, proprietarul producătorului de bere Csíki Sör. Conform dovezilor care au ajuns în posesia publicației Magyar Hang Plusz, Lénárd nu a acceptat pedeapsa şi a făcut apel la avocatul său.
România permite cetățenie multiple, dar este o regulă internațională generală peste tot: dacă cineva are cetățenia unei anumite țări, nu poate pretinde că este străin în acea țară. În limba maghiară, András Lénárd poate fi diplomat maghiar oriunde în lume, dar nu în România – acolo este cetăţean român, scrie Magyar Hang Plusz.
Lénárd are sute de angajați în Ținutul Secuiesc, iar interesele sale includ berea Csíki Sör, mai multe facilități energetice, investiții în agricultură, imobiliare, construcții și turism. De asemenea, este proprietarul celei mai mari ferme de iepuri din România. În 2016, a cumpărat o fermă de iepuri defunctă în așezarea Málnás din Székelyföld, pe care a pus-o în funcțiune cu succes.
András Lénárd, proprietarul Csíki Sör, și János Lázár în 2017 la fabrica de bere din Csíkszentsimons, care produce bere Igazi Csíki (Foto: MTI/Nándor Veres)
„Nu pot să vă spun ce avere am fiindcă nu mi-am numărat niciodată banii”, a declarat Lénárd, într-un interviu rar, pentru 24.hu. În 1996, a pbținut o viză pentru Statele Unite și a plecat la New York „cu 270 de dolari în buzunar”. Avea 18 ani și devenea zugrav în țara tuturor posibilităților. După doar un an, timp în care a sunat persoane cu nume maghiare pe care le scotea din Pagini Aurii pentru a găsi o gazdă și un loc de muncă, se lansa în afaceri și începea să vândă echipament sportiv. Urma să se întoarcă în România în 2001, cu un capital de 60.000 de dolari, bani pe care i-a investit, la început, în afaceri imobiliare.
„Fondatorul și proprietarul Lénárd Andras este adesea confundat cu frații săi gemeni, Bobby și Jockey. Asemănarea dintre ele este atât de mare, încât uneori nici măcar noi nu putem face distincția între ei“, a transmis compania în glumă în cazul unei interpelări a ziarului Libertatea.
La data de 26 ianuarie 2001, el a fost reținut sub suspiciunea de trafic de persoane în Statele Unite ale Americii. Trei femei de origine maghiară, pe care se presupune că le-ar fi adus în țară, au fost identificate fără documente într-un bar de striptease din Potrivit portalului Maszol, el a fost eliberat pe cauțiune, suma fiind de 35.000 de dolari. Fapta nu a fost considerată atât de gravă încât autoritățile americane să emită un mandat internațional de arestare împotriva lui Lénárd, iar numele său nu a fost inclus în lista Interpol. Omul de afaceri a săvârșit o infracțiune și prin neprezentarea în instanță, însă termenul de prescripție este de 5 ani, conform legislației statului New York privind traficul de persoane. Cu toate acestea, nu este clar care ar fi situația actuală a lui András Lénárd dacă ar dori să intre în Statele Unite în prezent.