Testarea antidrog într-un centru specializat, nu în școli. Rolul părinților
Ministrul Sănătății spune că „în primul rând” părintele își poate da seama dacă fiul său este consumator de droguri, iar testarea antidrog trebuie efectuată într-un centru specializat și nu în masă.
Un tânăr care consumă droguri este depistat „în primul rând” de părinte, deoarece „el poate să observe modificările de comportament”. „Poate că reticenţa unora dintre părinţi să îşi ducă copilul la testare, la tratament medical este legată de lipsa unui sistem agregat şi suficient de extins la nivel naţional”, subliniază ministrul Alexandru Rafila.
Privitor la testarea antidrog, ministrul Rafila a anunțat că la nivelul ministerului a fost constituit un grup tehnic de specialiști.
Opinia acestor specialiști este ca „testarea să se facă într-un centru specializat”.
„Un lucru trebuie să fie foarte clar: respingem total screening-ul elevilor, adică testarea în masă a elevilor. Testarea trebuie făcută cu acceptul şi la solicitarea părintelui, cu acceptul elevului. Trebuie să existe consiliere psihologică înainte de testare şi după testare, dacă este pozitivă. O să descriem şi parcursul, din punct de vedere medical, al unui copil, al unui adolescent care a consumat droguri, pentru că el poate avea nevoie de o asistenţă medicală de urgenţă dacă este vorba de faza acută a intoxicaţiei, fie de o activitate medicală împotriva adicţiei”, a explicat ministrul Sănătății.
Totuși, ministrul Rafila subliniază că „problema consumului de droguri nu se rezolvă prin testare”.
„Problema consumului de droguri nu se rezolvă prin testare – testarea este doar un element care evidenţiază o intoxicaţie care poate să fie acută sau cronică, care are nevoie de asistenţă medicală. Problema consumului de droguri se poate rezolva prin educaţie şi prin combaterea traficului de droguri. Astea sunt elementele de bază care previn consumul”, transmite ministrul Rafila.