Testul de sânge care detectează 12 tipuri de cancer înainte de apariția simptomelor
Un nou test de sânge, descris ca fiind ”revoluționar”, ar putea schimba în curând lupta contra cancerului, făcând posibilă depistarea semnelor celor mai frecvente 12 tipuri de cancer, chiar înainte de apariția primelor simptome.
Secretarul de stat britanic pentru sănătate, Wes Streeting, el însuși supraviețuitor al cancerului, urmează să ofere informații legate de acest test universal, finanțat de guvern. Această tehnologie ar putea fi folosită de aici în cinci ani și ar putea mări șansele de supraviețuire, salvând numeroase vieți în fiecare an.
Testul, bazat pe o tehnologie similară celei de la testele PCR, frecvent folosite în pandemie, ar detecta diverse forme de cancer: cum sunt cancerul pulmonar, de sânge, prostată, pancreatic, colorectal, hepatic. De asemenea, cu nou test pot fi detectate cancerele ovarelor, creierului, esofagului, gastric, al vezicii urinare, sarcomul osos și al țesuturilor moi.
Astfel, cu câteva picături de sânge s-ar putea evita luni de așteptare pentru examenele tradiționale și explorări imagistice, facilitând detectarea precoce a bolii, ceea ce este esențial în lupta cu această boală.
Potrivit lui Wes Streeting, această inovație ar putea schimba modul în care este detectat și tratat cancerul. Cercetătorii au creat deja start-up-ul, Xgenera, pentru a facilita dezvoltarea acestei tehnologii, care, potrivit acestora, are potențialul de a salva milioane de vieți în întreaga lume.
În Marea Britanie, cifrele actuale sunt îngrijorătoare. Din 254 594 de cazuri urgente, semnalate de medicii generaliști în luna martie, doar 77,3% au un diagnostic sau o excludere a bolii în 28 de zile de la prima consultație, peste ținta fixateă la 75%. Mai mult, sub 69% dintre pacienți și-au început primul tratament pentru cancer în termen de două luni de la o consultație de urgență. Și aceasta, în timp ce National Health Service recomandă ca 85% dintre pacienți să-și înceapă tratamentul la timp.