„Tezaur uman viu”: un fluieraș din Țara Zarandului

Publicat: 26 nov. 2024, 10:43, de Evelin Ceciu, în ACTUALITATE , ? cititori
„Tezaur uman viu”: un fluieraș din Țara Zarandului
Tezaur uman viu / Foto: Servus Hunedoara

Hunedoreanul Petru Mateș, ultimul meșter fluierar din Țara Zarandului, a primit o distincție de excelență de la Ministerul Culturii, pentru „contribuția deosebită adusă la îmbogățirea spiritualității și culturii române”.

Meșterul fluierar Petru Mateș, din localitatea Dumbrava de Sus, comuna Ribița, a fost declarat „Tezaur uman viu”, titlu acordat de Ministerul Culturii, prin Comisia Națională de Salvgardare a Patrimoniului Cultural Imaterial.

Din mâinile pricepute ale lui „Nea’ Pătruț”, cum îl știu cunoscuții, ies fluie-re, dar și obiecte din lemn decorate, cu mult talent, prin tehnici tradiționale, scrie cotidianul Servus Hunedoara.

 „Comuna Ribița are un „Tezaur Uman Viu”, grație meșterului fluierar Mateș Petru, din satul Dumbrava de Sus. Distincția i-a fost acordată de Ministerul Culturii, prin Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial. Ne bucurăm să avem în comună un maestru al fluierului popular, iar pe această cale îi transmitem felicitări, multă sănătate și viață lungă”, au transmis reprezentanții Primăriei comunei Ribița.

Meșterul fluierar Petru Mateș, din localitatea Dumbrava de Sus, comuna Ribi-ța, este cel de-al cincilea hunedorean care a primit titlul „Tezaur uman viu”, după taragotistul Pera Bulz, profesorul Mircea Lac, Cosana Vinca, din satul Cerișor, rapsod popular și cântăreață amatoare de muzică vocală tradițională, și meșterul olar Petru Borza din satul Obârșa, comuna Tomești.

Județul Hunedoara este unul dintre cele mai bogate în tradiții. Olăritul și țesutul sunt la ele acasă. În zone precum Geoagiu și împrejurimi, olăritul este o tradiție transmisă din generație în generație. De asemenea, în multe sate, femeile încă țes covoare și ștergare cu motive tradiționale hunedorene. Nu mai vorbim de tradițiile specifice Ținutului Pădurenilor, târgurile și nedeile sau bine-cunoscuta Sărbătoare a Călușarilor.

Însoțitoare pentru fluieraș: oi țurcane / Foto: coltisorderomania.ro

Însoțitoare pentru fluieraș: oi țurcane / Foto: coltisorderomania.ro

În ultimii 18 ani, s-a desfășurat în Hunedoara, la Orăștioara de Sus, festivalul „Țurcana – regina munților”. Anul acesta, sărbătoarea dedicată rasei de oi a fost suspendată din cauza pestei micilor rumegătoare, autoritățile interzicând adunările de animale în România, pentru a preveni răspândirea bolii.