The Guardian: Creșterea nivelului mării amenință marile porturi petroliere. O pondere majoră din exporturile globale este amenințată de acest fenomen

Publicat: 06 ian. 2025, 10:29, de Nitulescu Gabriel, în ECONOMIE , ? cititori
The Guardian: Creșterea nivelului mării amenință marile porturi petroliere. O pondere majoră din exporturile globale este amenințată de acest fenomen
Portul Rotterdam

Potrivit International Cryosphere Climate Initiative, o creștere cu un metru a nivelului apei mărilor și oceanelor pare inevitabilă în timpul secolului 21.

Cele mai mari porturi petroliere din lume ar putea fi inundate dacă nivelul mării crește cu un metru, arată ziarul britanic The Guardian, citând un studiu realizat de organizația suedeză pentru climă International Cryosphere Climate Initiative (ICCI).

Deja 13 porturi din China, Olanda, Emiratele Arabe Unite, Republica Coreea, Rusia, Arabia Saudită, Singapore și SUA sunt în pericol. Porturile Ras Tannur și Yanbu din Arabia Saudită, prin care regatul exportă 98% din petrolul său, se spune că sunt cele mai vulnerabile. De asemenea, în raportul ICCI sunt incluse portul Ust-Luga din regiunea Leningrad, porturile texane Houston și Galveston, portul olandez Rotterdam, Fujairah și Khaur Fakkan din Emiratele Arabe Unite, porturile Dalian, Ningbo și Shanghai din China și portul sud-coreean Kwangyang.

Potrivit organizației, o creștere a nivelului mării cu un metru pare în prezent a fi un proces inevitabil în timpul secolului al XXI-lea. Potrivit oamenilor de știință, acest scenariu ar putea fi realizat până în 2070 dacă emisiile de carbon nu sunt reduse. Experții au indicat că trecerea la surse regenerabile de energie va contribui la reducerea creșterii încălzirii globale. ICCI a remarcat că, într-un scenariu catastrofal, nivelul mării ar putea crește cu până la trei metri în prima jumătate a anilor 2100.

„Este ironic că aceste porturi petroliere se află sub amenințarea mării și trebuie să țină pasul cu ritmul creșterii nivelului mării, care este în sine un produs al utilizării continue a combustibililor fosili”, a spus directorul ICCI, Pam Pearson.

După cum a subliniat The Guardian, cele 13 porturi enumerate reprezintă aproximativ 20% din exporturile globale de petrol în 2023.