Pe 27 noiembrie, rebelii sirieni au lansat o ofensivă împotriva regimului lui Bashar al-Assad din Siria. S-a încheiat la 8 decembrie cu capturarea Damascului și răsturnarea regimului. Acest eveniment a scos la iveală slăbiciunea armatei siriene: aviația regimului a fost învinsă, iar forțele terestre s-au dezintegrat efectiv, scrie The Telegraph.
Ofensiva rapidă a opoziției a evidențiat și problemele subestimate ale Rusiei. Deși trupele ruse au susținut regimul Assad, nu au intervenit activ, deoarece opoziția a capturat oraș după oraș. Pentru președintele rus Vladimir Putin, aceasta nu a fost o alegere – el s-a bazat pe Grupul Wagner, o companie militară privată care a devenit principala forță terestră a Moscovei în Siria. Cu toate acestea, dependența de mercenari a condamnat atât grupul, cât și regimul sirian.
Aceasta este o lecție pentru toate guvernele: mercenarii nu sunt instrumente de încredere de politici publice. Grupul „Wagner”, creat în 2014 de Evgheni Prigojin, a devenit celebru după anexarea Crimeei și intervenția în Siria. Forțele sale neregulate au permis Moscovei să evite responsabilitatea directă pentru acțiuni. Dar motivați de profituri, wagneriții au cerut o parte din veniturile petroliere ale Siriei pentru a salva regimul Assad. Acest lucru i-a întărit poziția proprietarului PMK, Evgheni Prigojin, dar a semănat conflicte interne.
Orice stat care se bazează pe mercenari riscă eșecul
Cu regimul Assad din nou amenințat și armata rusă blocată în Ucraina, forțele de intervenție ale Moscovei formate din mercenari erau într-o stare de dezordine. În cele din urmă, orice stat care se bazează pe mercenari, așa cum a făcut Rusia între 2014 și 2023, riscă eșecul.
Schimbarea puterii în Siria
Rusia a confirmat că a oferit azil dictatorului sirian destituit Bashar Assad. Ei au mai spus că Kremlinul nu îl va preda justiției. Moscova urmează să-l sprijine în continuare pe dictatorul sirian, al cărui regim este acuzat de o serie de crime de război, inclusiv folosirea armelor chimice împotriva civililor.
Între timp, Israelul a profitat de momentul de haos din Siria și a distrus marina siriană într-o operațiune rapidă de bombardament. Ministrul apărării al Israelului a spus că în acest fel are loc eliminarea amenințărilor strategice la adresa țării sale. În plus, trupele israeliene au ocupat zona tampon dintre Siria și Înălțimile Golan (acestea din urmă tot teritoriu sirian ocupat de Israel în urmă cu peste 50 de ani).