De la invazia rusă a Ucrainei în 2022, „Nimic despre Ucraina, fără Ucraina” a fost un fel de mantră a SUA. Totuși, acest lucru s-a schimbat acum, acum este lumea lui Donald Trump și Vladimir Putin , iar Statele nu mai sunt interesate să garanteze securitatea Ucrainei și a Europei, scrie The Telegraph.

În urma conversației sale cu liderul rus, Trump a spus că „au fost de acord ca echipele noastre să înceapă negocierile imediat”. Dacă se va întâmpla acest lucru, va fi o mare victorie pentru Putin și viziunea sa asupra lumii.

„Președintele rus a crezut întotdeauna că numai acele țări care decid soarta altora pot fi cu adevărat suverane. El a fost întotdeauna hotărât că Rusia va fi una dintre marile puteri – alături de Statele Unite și China – capabile să împartă restul lumii între ele. De aceea a vrut întotdeauna să vorbească despre soarta Ucrainei cu Washingtonul și nu cu Kievul. Orice altceva ar fi o victorie umilitoare”, subliniază publicația.

În cadrul întâlnirii în format Ramstein, șeful Pentagonului, Pete Hegseth, a subliniat poziția lui Trump față de Ucraina: teritoriul ocupat nu va fi returnat Ucrainei, Kievul nu va primi nici calitatea de membru NATO, nici garanții de securitate în temeiul articolului 5 al Alianței.

Un acord care răsplătește Rusia cu „pământ furat”

În plus, Washingtonul nu își va trimite trupele pentru o misiune de menținere a păcii. Un astfel de acord nu ar face decât să răsplătească Rusia cu „pământ furat” și să facă Ucraina vulnerabilă la atacuri repetate în următorii ani. Deși Hegset a cerut garanții de securitate care să facă imposibilă o astfel de dezvoltare.

„Dacă această promisiune va fi îndeplinită, dacă Ucraina deține Kievul, Harkivul, Odesa, Hersonul și Niprul, dacă rămâne liberă și devine prosperă, atunci se va putea spune că poporul ucrainean a câștigat. Da, la un preț groaznic și cu o pace imperfectă – dar, totuși, ei vor câștiga și vor avea un viitor”, a adăugat autorul.

Pacea depinde în întregime de Europa

Dar există o declarație care îngrijorează și mai mult. Trump a precizat că America nu este interesată să garanteze nici securitatea ucraineană, nici pe cea europeană. Deci forma păcii va depinde în întregime de Europa (inclusiv Marea Britanie). Aceasta va însemna necesitatea unor investiții la scară largă în forțele armate și industria de apărare pentru a descuraja un viitor atac rusesc nu numai asupra Ucrainei, ci și asupra părții europene a NATO.

Ucraina are cea mai mare, mai întărită și pregătită de luptă armată din Europa. Dacă Marea Britanie și aliații săi își vor ține cuvântul, ei „vor putea organiza o apărare fiabilă a continentului de la Marea Neagră până la Marea Barents și de la Harkov până în comitatul Kerry (neutralitatea Irlandei va depinde și de faptul ca descurajarea europeană să funcționeze în cazul unei retrageri a SUA).

Alternativa va fi sumbră, prezice publicația: „Putin se va întoarce în Ucraina în câțiva ani și va pune mâna pe Harkiv și Kiev. Apoi va invada o țară NATO, încrezător că alianța nu va fi la înălțimea retoricii sale despre apărarea colectivă”.

Mass-media vorbește deja despre schimbarea radicală a politicii americane față de Rusia și războiul acesteia împotriva Ucrainei. Associated Press scrie că un semn al acestui lucru a fost faptul că Washingtonul și Moscova ar putea lucra pentru a ajunge la un acord pentru a pune capăt ostilităților din Ucraina, fără Ucraina.

Bloomberg mai scrie că Donald Trump a răsturnat mulți ani de politică a SUA cu privire la războiul din Ucraina, cu un singur telefon. Liderii europeni, care sub Biden erau în general în relații cordiale cu Washingtonul, au fost uimiți să afle despre acest apel, unii spunând că acesta părea să semnaleze că Trump va preda Ucraina Rusiei.