The Times: NATO alarmată de slaba apărare antirachetă a Marii Britanii
Vulnerabilitățile în apărarea britanică au fost identificate ca urmare a unei analize a pregătirii de luptă a țării, scrie ziarul.
Marea Britanie nu a oferit fondurile necesare pentru a asigura un nivel ridicat de apărare antirachetă de zeci de ani și, prin urmare, instalațiile militare din regat și bazele britanice din străinătate pot fi ținte ușoare pentru potențialii adversari, scrie ziarul săptămânal The Sunday Times, citând surse.
Potrivit publicației, vulnerabilitățile din apărarea britanică au fost identificate ca urmare a unei analize a pregătirii de luptă a țării efectuată de experții NATO. Drept urmare, a fost pregătit un proiect de raport, Capability Target 2025, care afirmă că Londra trebuie să sporească investițiile în sistemele de apărare aeriană pentru a proteja infrastructura critică, inclusiv centralele nucleare și bazele militare.
Timp de 30 de ani nimeni nu a crezut că ar fi nevoie de apărare antirachetă
În paralel, un grup de specialiști internaționali condus de fostul secretar general al NATO (1999-2003) George Robertson, care lucrează la propriul document de revizuire privind starea capacității de luptă a forțelor armate britanice, a descoperit și el probleme în Apărarea antirachetă britanică. Este de așteptat ca acest document să fie publicat de guvernul Marii Britanii în primăvară, împreună cu recomandări pentru remedierea situației.
Potrivit ziarului, Marea Britanie nu are sisteme de apărare aeriană la sol în funcțiune pentru a proteja instalațiile critice de rachetele balistice. „Motivul pentru care Regatul Unit are o apărare aeriană foarte fragilă este că timp de 30 de ani nimeni nu a crezut că ar fi nevoie. Evenimentele din Ucraina și Israel sugerează altceva. Oamenii nu cred că Regatul Unit este în pericol. Dar asta este situația acum”. exact ce este”, a declarat o sursă a apărării publicației.
În plus, autoritățile regatului se tem că, dacă rachetele balistice cad în mâinile unor grupuri armate care operează în Libia, Londra însăși ar putea fi în pericol. „În 15 ani, o rachetă balistică va putea lovi Marea Britanie de oriunde în lume”, a spus sursa ziarului.
Caracteristici curente ale apărării antirachetă din Marea Britanie
După cum a menționat publicația, astăzi Regatul Unit se bazează în principal pe șase distrugătoare de tip 45 din Marina Regală pentru protecție împotriva rachetelor balistice. În 2023, fostul șef al Statului Major al Apărării (2018-2021) Nick Carter a declarat Comitetului de Apărare al Camerei Comunelor că distrugătoarele de tip 45 erau „poate singura capacitate” pe care o avea regatul de a contracara atacurile cu rachete, similare celor pe care Rusia le aplica țintelor în Ucraina. Aceste nave sunt înarmate cu sistemul de rachete Sea Viper, precum și cu rachete ghidate antiaeriene Aster. În aprilie anul trecut, distrugătorul de tip 45 al Marinei Regale HMS Diamond, aflat în serviciu de luptă în Marea Roșie, a doborât o rachetă balistică lansată de houthi.
În același timp, așa cum au subliniat experții militari pentru The Sunday Times, HMS Diamond nu este capabil să se protejeze împotriva atacurilor rachetelor cu rază mai lungă de acțiune, cum ar fi cele folosite de Iran când a atacat Israelul în octombrie 2024.
Ziarul a amintit că în 2024, guvernul prim-ministrului Rishi Sunak (în funcție din 2022 până în 2024) a anunțat alocarea a 405 milioane de lire sterline (500 de milioane de dolari) pentru modernizarea Sea Viper, astfel încât sistemul să poată fi utilizat pentru combaterea rachetelor balistice, dar acest program va fi implementat nu mai devreme de anii 2030. Publicația a adăugat că arma laser cu energie dirijată DragonFire aflată în curs de testare, care se așteaptă să fie transferată Marinei Regale în 2027, nu este concepută pentru a combate rachetele balistice, deși este capabilă să „distrugă drone, avioane și rachete mai simple”.
Vești bune și capabilități de luptă eficinete din 2030
Vorbind despre sistemele de apărare aeriană de la sol din Marea Britanie, The Sunday Times a atras atenția asupra faptului că țara are patru sisteme Sky Sabre. Unul dintre ei este situat în Insulele Falkland, altul a fost returnat regatului după doi ani de desfășurare în Polonia pentru „apărarea Ucrainei”. Marea Britanie are, de asemenea, cel puțin trei baterii de sisteme de rachete antiaeriene portabile Starstreak. Cu toate acestea, niciunul dintre aceste sisteme nu este conceput pentru a combate rachetele balistice, a conchis publicația.