Tichete de valoare, locuință și transport gratuit pentru persoanele cu handicap
Facilităţi şi servicii sociale pentru persoanele cu handicap, printre care tichete anuale de valoare pentru terapia bazată pe recuperare medicală sau kinetoterapie, în funcţie de diagnosticul principal şi de fiecare dizabilitate, potrivit unui proiect de act normativ adoptat de Camera Deputaţilor, for decizional în cazul acestui proiect.
Persoanele cu handicap vor avea dreptul, anual, în vederea asigurării asistenţei de recuperare/reabilitare, la tichete de valoare pentru terapia bazată pe recuperare medicală sau kinetoterapie, în funcţie de diagnosticul principal şi de fiecare dizabilitate. Este vorba de 12 tichete pentru persoanele cu handicap grav și 6 tichete pentru persoanele cu handicap accentuat, potrivit Agerpres.
De asemenea, persoanele cu handicap pot beneficia delocuinţă în cadrul reţelei de locuire incluzivă în baza evaluării nevoilor individuale de viaţă. Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi va stabili printr-un ordin modalitatea de acordare, de organizare şi funcţionare, de finanţare şi monitorizare a locuinţelor din reţeaua de locuire incluzivă.
Actul normativ mai prevede ca persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu să primească un beneficiu pentru locuire, în condiţiile legii. Acesta este suportat din bugetul de stat sau din fonduri externe nerambursabile, prin bugetul Autorităţii, prin transferuri către bugetele direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului judeţene, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucureşti, la solicitarea fundamentată a acestora.
În același timp, persoanele cu handicap care părăsesc centrele rezidenţiale publice şi beneficiază de măsuri de dezinstituţionalizare şi de integrare în comunitate vor avea la dispoziție un beneficiu de tranziţie, în condiţiile legii.
Nu în ultimul rând, la cerere, persoanele cu handicap grav sau accentuat pot opta pentru acordarea gratuităţii la transportul interurban sau pentru acordarea de bonuri de carburant şi/sau de bonuri valorice pentru alimentarea mijloacelor de transport electrice ori pentru decontarea carburantului necesar deplasării cu autoturismul aflat în proprietatea acestora, familiei, asistentului personal sau însoţitorului, fără a depăşi suma de 1.500 lei, anual, pentru persoanele cu handicap grav, respectiv 750 lei, anual, pentru persoanele cu handicap accentuat.
În România, există peste 20.000 de persoane cu dizabilităţi, potrivit statisticilor oficiale.