Tichetele educaționale, în ce condiții se acordă

Publicat: 19 oct. 2023, 11:10, de Alice Gherman, în SOCIAL , ? cititori
Tichetele educaționale, în ce condiții se acordă
https://www.suntparinte.ro/

La o lună de la începerea anului școlar și o săptămână după ce Guvernul a dat ordonanța prin care copiii dezavantajați din învățământul de stat preuniversitar primesc bani de rechizite, părinții află acum condițiile și faptul că trebuie să depună cererile pentru tichetele de ajutor până la 27 octombrie a.c.

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a făcut publice recent condițiile de obținere a tichetelor educaționale în valoare de 500 de lei pentru anul școlar 2023-2024, an școlar care a început în urmă cu mai bine de o lună. Ceea ce înseamnă că în jur de 410.000 de copii au mers la școală fără rechizite școlare, din moment ce tichetele nu s-au acordat încă. Părinții preșcolarilor și școlarilor au aflat acum de la MFE că, pentru a obține tichetele educaționale, venitul lunar pe membru de familie este de maximum 633 de lei în cazul preșcolarilor și de 1.500 de lei în cazul elevilor din învățământul de stat primar și gimnazial. „Sprijinul financiar de 500 lei se acordă o singură dată pentru un întreg an școlar, într-o tranșă unică”, se specifică pe siteul MFE. „În funcție de evoluția veniturilor familiei, cei care au dreptul la această măsură de sprijin vor încasa sumele cuvenite pe tichetele pe suport electronic emise în acest an.” Ministerul precizează că părinții sau alți reprezentanți legali (tutori) ai copiilor, care se încadrează în condițiile de eligibilitate trebuie să depună o cerere de acordare a tichetului social pe suport electronic la unitatea de învățământ, în termen de maximum 45 zile calendaristice de la începutul cursurilor. Data de 27 octombrie 2023 este data limită. Unitățile de învățământ au obligația de a introduce datele și informațiile din cerere în Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR), în termen de 5 zile calendaristice de la expirarea termenului prevăzut anterior (1 noiembrie 2023).

Cu alte cuvinte voi depuneți cererile din timp și la termen, noi mai vedem când vă dăm banii. Ce dacă școala a început demult, iar părinții nu au bani? Cui îi pasă? Autorităților? Nicidecum. În aceste condiții, copiii și părinții din mediile defavorizate vor mai avea de așteptat până ce vor primi banii efectiv pe card, ca să-și poată achiziționa rechizitele necesare.

Reamintim că și anul trecut acești bani au întârziat să fie virați de Ministerul Fondurilor Europene pe cardurile educaționale. 160.000 de copii au primit banii în perioada septembrie noiembrie, 190.000 în decembrie, iar 55.000 de copii abia după de opt luni de la începerea anului școlar 2022-2023.