Timișoara: Spitalele, școlile și zeci de mii de locuințe au rămas fără căldură
Timișoara a rămas fără căldură. E.ON a oprit gazul pentru Colterm, iar negocierile cu un nou furnizor au eșuat. Zeci de mii de locuințe, spitale și școli rămân astfel fără căldură.
„O să fie câteva lucruri grele de anunțat. Acum câteva minute, compania Delgaz a oprit distribuția gazului pentru CET Centru și compania E.ON a sistat furnizarea gazului pentru Colterm. Noi am stat până acum două ore în negocieri cu un furnizor de gaz, care din păcate, a dat răspuns negativ.
În Timișoara, în jur de 50.000 de gospodării vor rămâne fără căldură și, și mai rău, înseamnă că toate spitalele vor rămâne fără căldură și fără apă caldă. Situația este, din fericire, mai bună la spitalul Victor Babeș, care are centrală proprie, la fel și Maternitatea Odobescu.
Voi convoca o ședință a Comitetului Local pentru Situații de Urgență la care am invitat și directorii de spitale. Vom face tot posibilul pentru a reporni căldura în cel mai scurt timp. Fac apel către furnizorii de gaz din România, mai ales către companiile de stat, Romgaz, Electrica, să ne ajute în această situație. Toți cei care pot încuraja aceste companii să furnizeze gaz să o facă.
Sunt dezamăgit de decizia E.On după ani de zile în care Timișoara a plătit facturi, până săptămâna trecută nu am acumulat datorii. Am început să plătim 10 milioane datorii din trecut.
Azi instanța a deschis procedura de insolvență pentru Colterm.
Colterm a vândut căldura și apa caldă la un preț mult sub prețul producției, asta ne-a adus aici, diferența între costul producției și banii încasați: Diferența a fost rostogolită în vitor, a fost lăsat ca datorii, ăsta e motivul pentru care s-a intrat acum în insolvență în contextul acestor creteri masive la prețul gazului.
Cred că soluțiile nu trebuie să cunoască culoare politică. Colegii din Parlament ămi spun că e un oarecare consens că aici e o situație în care trebuie să intervină și Guvernul”, a declarat primarul Dominic Fritz, conform Digi24.
Compania E.On a oprit, marţi, la ora 12,00, furnizarea de gaze către Colterm, a anunţat directorul interimar al Colterm, Cristian Mitu, în cadrul colegiului prefectural. Tribunalul Timiş a deschis procedura de intrare în insolvenţă a societăţii de termoficare locală.
Cristian Mitu a afirmat că în momentul de faţă în curtea Colterm sunt 6.400 de tone de cărbune, care ar acoperi necesarul pentru cel mult şase zile, dacă vor avea gazul cu care să îl ardă.
„Suntem în perioada în care achiziţionăm cărbune. Sunt 6.400 de tone intrate în CET, pe lignit. Aducem o dată la două zile, de la Oradea, următoarea la încărcătura va fi de 1.350 – 1.400 de tone. Avem contracte încheiate cu Movistar.
La cărbunele din zona Motru nu au început livrările. Mai avem un contract cu AMV Style, dar încă nu au început livrările. Cu CO Oltenia încă sunt discuţii, pentru că aici este vorba şi de o datorie. Săptămâna aceasta vom avea o întâlnire cu ei. E.On Furnizare şi-a declinat contractul cu noi şi trebuia să înceteze ieri, dar s-a prelungit până azi, momentan nu e oprit. Se continua negocieri cu firmele de ultimă instanţă, desemnate de ANR. Sperăm ca aceste negocieri să se finalizeze azi şi să avem o întrerupere de scurtă durată ori să nu fie întreruptă deloc. Legat de energia electrica, e contract cu Enel, e un contract lunar, suntem cu plăţile în derulare, nu ar trebui să fie probleme”, a spus Cristian Mitu.
În prezent, peste 50.000 de abonaţi ai Colterm, între care spitalele şi toate şcolile din municipiu, rămân cu caloriferele reci. Managerii unităţilor spitaliceşti din oraş au înaintat o scrisoare deschisă adresată autorităţilor locale, cât şi furnizorilor de gaz.
Societatea de termoficare a Timișoarei a intrat oficial în insolvență, a decis, marți, Tribunalul Timiș. Magistrații au stabilit că se deschide procedura de insolvență și au desemnat un administrator judiciar, altul decât cel pe care l-a anunțat Primăria Timișoara.