Tinerii din România, cei mai săraci din UE! Un nou studiu făcut de Eurostat
În 2022, rata deprivării materiale și sociale severe în rândul tinerilor (cu vârste între 15 și 29 de ani) din UE a fost de 6,1%. Rata a fost puțin mai mare (6,7%) în rândul populației totale (toate persoanele care locuiesc în gospodării private).
Tinerii din România sunt cei mai săraci din UE, potrivit datelor făcute publice de Eurostat! Cele mai mari ponderi de tineri din UE care s-au confruntat cu privațiuni materiale și sociale severe în 2022 au fost înregistrate în România (25,4%), Bulgaria (18,6%) și Grecia (14,9%). În schimb, rata a fost sub 3% în 12 state membre ale UE: Slovenia, Austria, Luxemburg, Croația, Polonia, Cehia, Țările de Jos, Estonia, Malta, Cipru, Finlanda și Suedia.
Cei mai săraci tineri din UE sunt din România
În 2022, rata generală de risc de sărăcie sau excluziune socială (AROPE) pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 15-29 de ani a fost de 24,5%, ceea ce a fost cu 2,9 puncte procentuale (pp) mai mare decât rata pentru totalul populației (21,6%).
La examinarea componentelor specifice AROPE, rata riscului de sărăcie în rândul tinerilor a fost cu 2,8 pp mai mare în comparație cu populația generală (19,3% în rândul tinerilor de 15-29 ani față de 16,5% pentru populația totală). În mod similar, proporția persoanelor care trăiesc în gospodării cu intensitate foarte scăzută a muncii a fost cu 0,4 pp mai mare în rândul tinerilor (8,7% față de 8,3% pentru totalul populației).
În schimb, ponderea persoanelor care se confruntă cu privațiuni materiale și sociale severe a fost puțin mai mică în rândul tinerilor în comparație cu populația totală.