De departe însă, cel mai tare caz de incendiere de camioane Coca Cola este cel din Mexic, din anul 2014. Atacatori neidentificați au ars patru camioane de livrare Coca-Cola Co. într-o zonă din statul Guerrero, din sudul Mexicului, cunoscută pentru luptele cu bandele de droguri. Procuratura de stat Guerrero a declarat marți că atacul a avut loc în localitatea Arcelia. Și acest motiv, surpriză, este încă în curs de investigare!
TIR-ul lui Moș Crăciun în flăcări – incident sau campanie de marketing la Coca Cola? (VIDEO)
Toată România privea uluită, în urmă cu două zile, cum faimosul camion Coca Cola al lui Moș Crăciun ardea pe o stradă din București. Având în vedere că în ultima perioadă au mai ars camioane Coca-Cola, în diverse ipostaze, ne punem intrebarea: a fost un simplu incident sau o campanie de marketing?
În noaptea de marți spre miercuri, TIR-ul Coca Cola, implicat în campania sărbătorilor de iarnă, a luat foc din mers pe Șoseaua Giurgiului din București. Șoferul a reușit să se salveze.
După apariția imaginilor cu TIR-ul Coca-Cola pe rețelele de socializare, intenauţii au făcut haz de necaz şi au comentat la postarea despre incident. „Lui Moş Crăciun îi arde de glume înainte de sărbători”, „De 22 de ani tot folosesc același tir. E timpul pentru unul nou” sau „Poate la anul nu mai începeți sărbătorile din noiembrie”, au fost câteva dintre comentarii.
De-a lungul timpului, camioanele celebre ale Coca Cola au fost implicate în incidente soldate cu același rezultat ca în București: au luat foc.
TIR-ul lui Moș Crăciun în flăcări – incident sau campanie de marketing la Coca Cola?
Pe 22 aprilie 2019, potrivit pressherald.com, un camion care transporta produse Coca-Cola a fost distrus de un incendiu pe Maine Turnpike din Kennebunk, SUA. A luat foc luni dimineața devreme. Poliția de stat din Maine a spus atunci că șoferul camionului se îndrepta spre nord, după ora 1 a.m., când a descoperit incendiul și s-a oprit pe banda de avarie. Toate cele trei benzi spre nord au fost închise, în timp ce pompierii au intervenit pentru a stinge flăcările. Șoferul, Corey White, în vârstă de 46 de ani, din Virginia, nu a fost rănit. Camionul său era încărcat cu produse Coca-Cola și se îndrepta spre Bangor.
Accidentul acesta, care rămâne cel mai mediatizat de altfel, a fost precedat de unul aproape identic, cu un an înainte, în 2018, tot în SUA: un magazin alimentar din Georgia a fost evacuat după ce două remorci Coca-Cola au luat foc în spatele magazinului. Oficialii au spus că incendiul a început îîn jurul orei 12:40 marți după-amiază. Flăcările au cuprins atât cabinele camioanelor, cât și remorcile. Nimeni nu a fost rănit, inclusiv șoferul, dar magazinele din apropiere au fost evacuate. Cauza incendiului este încă în curs de investigare…
În flăcări și la australieni. Cel mai tare caz de incendiu Coca Cola, în Mexic!
Ne ducem mai în urmă, în 2013, de data aceasta pe tărâm australian. Un camion Coca Cola furat peste noapte dintr-un depozit Kalgoorlie a fost găsit în flăcări în Kwolyin. Camionul incendiat a fost semnalat în jurul orei 12.40, ziua. Detectivii din Kalgoorlie au solicitat ajutorul publicului pentru investigarea furtului camionului. Și acest caz a rămas neelucidat…
Revenind la incendiile din SUA, „gurile rele” din presa americană pun incidentele pe seama faptului că aceste camioane Coca Cola ar fi învechite. Mai precis, varianta vehiculată de către specialiști e aceea că TIR-urile cu pricina ar fi într-o stare avansată de folosință.
Dar gurile și mai rele din media americană vorbesc și despre …o campanie de marketing! Cum să atragi mai bine atenția decât printr-un incendiu?
Rămâne de văzut, dar întrebările persistă.
Inventatorul Coca-Cola a murit sărac și dependent de morfină
Dacă nu știați, povestea originii companiei este oarecum tragică. Faimoasa băutură a fost inventată de John Pemberton, un farmacist care a luptat în războiul civil american ca soldat al armatei confederate. În aprilie 1865, Pemberton a luptat în bătălia de la Columb, care este considerată de mulți ca ultima bătălie a războiului civil. El a suferit o rană de sabie aproape fatală la piept și a trebuit să utilizeze morfina ca și calmant pentru o perioadă extinsă de timp. Curând a dezvoltat o dependență de morfină.
El a decis să-și folosească abilitățile farmaceutice pentru a dezvolta un remediu pentru dependența sa, așa că a început să experimenteze diferite plante, inclusiv coca. În 1866, la doar un an după bătălia de la Columb, a început să vândă o băutură alcoolică numită „Coca vinului francez de Pemberton”. A produs băutura în farmacia sa privată Pemberton’s Eagle and Drug House.
Băutura a fost promovată ca analgezic, antidepresiv și afrodisiac și a câștigat o popularitate considerabilă.
Cu toate acestea, în 1886 județul Atlanta a promulgat legislație de cumpătare, ceea ce însemna că rezidenților din județ li se interzicea producerea, cumpărarea sau vânzarea de alcool. Acest lucru a afectat foarte mult întreprinderea lui Pemberton și a fost forțat să-și transforme băutura într-o băutură nealcoolică. El a înregistrat Compania Coca-Cola și și-a perfecționat faimoasa rețetă secretă cu ajutorul prietenului său Willis E. Venable. Cei doi au intenționat inițial să promoveze băutura ca medicament, dar au amestecat accidental siropul de bază cu apă carbogazoasă și au decis să facă reclamă băuturii ca un sifon răcoritor. Băutura nu i-a vindecat dependența de morfină, iar sănătatea sa a început să se deterioreze destul de rapid. A murit la doar șase ani după tatăl său și nu a asistat niciodată la imensa popularitate a Coca-Cola.
Povestea camioanelor roșii din caravana Coca-Cola de Crăciun
Caravana Coca-Cola reprezintă un semnal al începerii sezonului sărbătorilor de iarnă. Coca-Cola a difuzat pentru prima dată spotul cu faimoasele camioane luminate în anul 1995, iar în producţia reclamei au fost folosite 30.000 de beculeţe.
Dar povestea comercială e incredibilă. Excluzând faptul că Moș Crăciun este asociat cel mai des cu faimoasa băutură, din păcate. În 1995, Coca Cola a angajat agenția americană WB Doner, comandând pregătirea unei reclame care își va lăsa permanent amprenta în crearea unei atmosfere de sărbătoare. WB Doner, la rândul său, a angajat specialiști în efecte speciale, cei mai buni din industrie – studioul Industrial Light and Magic – care au pregătit renumitele camioane. Mașinile cântăreau 2 t și fiecare măsura peste 12 m. Au fost create 3 piese, dar niciunul nu a ieșit vreodată în stradă. Camioanele pregătite erau de fapt machete folosite pe platou. Prin urmare, nu a fost folosită nicio marcă anume, precum Peterbilt sau Kenworth, adesea asociată cu camioanele roșii.
Când au ieșit camioanele adevărate în stradă
La trei ani de la lansarea primului bloc publicitar Cola Trucks, a fost creat un film de marketing „Christmas Caravan III”. Sute de milioane de telespectatori l-au vizionat în peste 100 de țări. Cu toate acestea, abia în 2001, camioanele adevărate au ieșit în stradă. Sursele disponibile sunt în mare parte de acord că rolul camionului roșu a fost jucat de legendarul Kenworth W900.
Acest vehicul este un simbol național pentru mulți șoferi americani conservatori. Motoarele uriașe Detroit Diesel, Cummins și Caterpillar propulsează acest monstru cu o cutie de viteze manuală Eaton-Fuller nesincronizată cu 18 trepte, acționată de 3 manete. Mai mult, Kenworth e un fel de vedetă de cinema care și-a pus amprenta în cultura pop cu multe poze. Nu e de mirare că Coca-Cola, dorind să-şi consolideze poziția pe masa din Ajunul Crăciunului, a ales acest vehicul iconic.
Europenii s-au îndrăgostit de camioanele Coca Cola de Crăciun!
Succesul reclamei din 1998 la nivel mondial a făcut ca și alte țări, „infectate” de atmosfera de vacanță creată de compania americană, să-şi dorească un tur al camioanelor roșii acasă. În 2006, de la Bruxelles a pornit clasicul Peterbilt 359, un model din anii 70 care, ca și Kenworth W900, a câștigat faima cinematografică. Vehiculul roșu cu marca Cola a pornit într-un turneu prin Europa, participând la o serie de evenimente festive.
Turneul european s-a dovedit a fi un alt succes. În 2009, două Freightliners FLD în versiunea Classic au fost prezentate în Germania. Datorită formei vehiculelor din prima reclamă Coca-Cola, majoritatea camioanelor clasice americane se potrivesc etosului „Camionului de Crăciun”.
În Europa, aceste vehicule erau asociate cu splendoarea, bogăția și exotismul. Uriașul Freightliner de la începutul anilor 90 a trezit mai mult interes pe străzile europene decât dacă adevăratul Moș Crăciun ar fi venit cu propria sanie. În plus, decorațiunile pentru mașini elaborate complex de Coca-Cola au completat efectul „wow”. În 2015, Kenworth W900 a făcut turneul european de Crăciun. În România, Caravana de Crăciun a avut un traseu lung, care a început în Bucureşti la sfârşitul lunii noiembrie, cu escale în Craiova, Timişoara, Braşov şi Iaşi, înainte de a reveni în Capitală.
Cât pe-aci să ajungă camionul roșu în Asia…
După succesul vehiculelor roșii pe bătrânul Continent, în 2010 s-a luat decizia extinderii campaniei de publicitate offline. În cadrul turneului din Marea Britanie, Coca-Cola a schimbat puțin convenția și a folosit un vehicul original – Scania Seria T – fiind prima dată când a fost folosit un vehicul diferit de camioanele americane.
Cea mai recentă extindere a „Cola Trucks” este din 2017 și mutarea în Australia. Ca și în Anglia, rolul vehiculului de spectacol a fost jucat de un camion unic pe acel continent – International ProStar – brand născut în Statele Unite și implicat în producția de echipamente grele pe scară largă. International ProStar a fost achiziționat recent de italianul Iveco.
Următorul continent în care producătorul de băuturi carbogazoase a vrut să introducă vehiculele roșii de Crăciun ar fi trebuit să fie Asia, dar pandemia de coronavirus a oprit aceste planuri. Așa că trebuie să avem răbdare și să așteptăm următorul vehicul care va avea onoarea de a oferi spiritul sărbătorilor mai multor case din întreaga lume.