Titlurile de stat pot stimula investitorii să intre și cu alte instrumente pe Bursă
Titlurile de stat reprezintă o bază pentru convertirea investitorilor spre alte instrumente bursiere, a declarat Alexandru Petrescu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), cu ocazia evenimentului ce a marcat listarea celei mai recente emisiuni Fidelis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
„Componenta educaţională a acestui program se dovedeşte că are tracţiune. Avem 37.000 de investitori în titlurile de stat Fidelis, numărul creşte, şi reprezintă o bază foarte bună pentru a-i converti pe aceşti investitori spre alte instrumente bursiere, cu elemente de risc mai mare dar şi cu randamente mai mari”, a subliniat Petrescu.
Acesta consideră că „există mult spaţiu de creştere, sunt zeci de mii de investitori în titluri de stat Fidelis, dar sunt milioane de români care au bani în depozite bancare. Or, dacă ne uităm la randamentele depozitelor bancare pe o perioadă determinată faţă de cele ale titlurilor de stat, este clar că investiţia în titluri de stat s-a dovedit, în timp, mult mai bună”.
Potrivit datelor Fondului de Compensare a Investitorilor, la finele trimestrului al doilea a acestui an, în 37.494 de conturi ale investitorilor la BVB, echivalentul a aproape 20% din numărul total al conturilor, erau numai titluri de stat emise de Statul Român prin Ministerul Finanţelor.
Subscrierile în ultima emisiune Fidelis s-au ridicat la peste 3,5 miliarde lei, depăşind cu peste 300 de milioane de lei ediţia record din august 2024. Oferta a fost croită în cinci tranşe, trei în lei şi două în euro, circa 55% din subscrieri fiind în moneda europeană.
Pentru titlurile în euro, maturităţile au fost de un an şi cinci ani, cu dobânzi de 3,95%, respectiv 5%, în vreme ce pentru titlurile în lei, maturităţile au fost tot de un an şi cinci ani, cu dobânzi de 5,85% şi 7%, respectiv 6,85% în cazul tranşei destintă donatorilor de sânge.
În procesul de subscriere a titlurilor de stat Fidelis nu s-au perceput comisioane de către băncile intermediare, iar veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital sunt neimpozabile.