Toamnă sănătoasă cu dovleac, ciuperci, varză…

Publicat: 12 oct. 2024, 10:28, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Toamnă sănătoasă cu dovleac, ciuperci, varză…

De la dovleac la țelină și de la ciuperci la varză, legumele lui octombrie oferă un adevărat festival al aromelor. Sunt gustoase, minunat colorate și bogate în nutrienți. De asemenea, sunt sărace în calorii și se pot prepara sub formă de supe, piureuri, gratinate sau chiar deserturi.

Ciupercile, vedetele toamnei

De la început, trebuie subliniat că nu trebuie să ne aventurăm în strânsul de ciuperci fără un cunoscător al acestora. Dar de ce sunt ciupercile vedetele toamnei? Pentru:

  • conținutul valoros de fibre,
  • aportul de vitamine: B1, B2, B3, B6, B9,
  • aportul de cupru fier, magneziu, fosfor, potasiu, seleniu.

Ciupecile au un puternic efect anticancerigen.Este impresionant numărul studiilor care arată că un consum de doar 18 grame de ciuperci pe zi poate reduce riscul de cancer cu până la 45%. În paralel cu exerciții fizice, ciupercile pot contribui la scăderea în greutate. Potrivit unui studiu, participanții au reușit să-și micșoreze circumferința abdomenului prin înlocuirea a 20% din consumul de carne de vită cu ciuperci.

Ciupercile pot fi mâncate crude, dar și fierte, la grătar, la cuptor sau gătite la abur. Pentru păstrarea substanțelor nutritive, se recomandă soteul făcut rapid la foc mare sau fierberea la foc mic, cum ar fi în supe.

Sfeclă, varză, conopidă…

Toamna este sezonul culorilor: de la roșul sfeclei la albul crud oferit de conopidă, varză, țelină.

Bogată în vitamina B9, potasiu și magneziu, sfecla este un super-aliment. Sucul de sfeclă reduce tensiunea arterială și mărește fluxul sanguin. Sfecla este una dintre puținele legume care conțin betalaine, un valoros antioxidant, care reduce riscul de cancer și alte boli. Sfecla poate fi  consumată  rasă, adăugată în unele salate de fructe cu mentă și ghimbir;  coaptă, garnitură la friptură sau cu brânza de capră.

Conopida și varza sunt ideale pentru menținerea greutății  normale și pentru aportul de vitamina C, atât de necesară pentru pregătirea sistemului imunitar ca să facă față atacului infecțiilor respiratorii de sezon.  Concret: 100 g varză albă sau roşie înseamnă 50 mg vitamina C; aceeaşi cantitate de conopidă – 60 mg de vitamina C.  Atenție, după trei ore de păstrare, salata de varză pierde 30% din vitamina C.

Varza și conopida pot fi un remediu antistres, datorită conținutului bogat în magneziu, iar prin aportul de potasiu, stimulează funcționarea inimii, fiind recomandate persoanelor hipertensive sau care suferă de ateroscleroză. Țelina este indicată pentru conținutul caloric scăzut, aportul de fibre și minerale.

 Dovleacul, depozit de nutrienți

Toamna e sezonul dovleacului, considerat un veritabil depozit de nutrienți valoroși pentru sănătate printre care: beta-croten, pe care organismul nostru îl transformă în vitamina A, care ne protejează de infecții și vederea; vitamninele C, E, fier și acid folic, care ajută la întărirea sistemului imunitar.  Dovleacul este delicios în supe creamă, copt, în plăcinte sau alte prăjituri. Și să nu uităm semințele care prăjite sau coapte sunt ideale simple sau adăugate în salate.

Dintre fructele toamnei, strugurii sunt vedetele și se bat pe podium cu perele, merele și gutuile.