Toată lumea vorbește despre el: Ce este Batalionul Azov
Procurorul general al Rusiei tocmai a cerut Curții Supreme să recunoască Regimentul Azov din Ucraina drept „organizație teroristă”, potrivit Interfax. Solicitarea a avut loc în ziua predării luptătorilor ucraineni ascunși în uzina siderurgică Azovstal, ultimul bastion al apărării ucrainene din Mariupol. Mare parte din ei fac parte din Batalionul Azov.
Combatanţii care apără oraşul ucrainean Mariupol au schimbat cursul războiului cu Rusia rezistând 82 de zile, a declarat un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
Potrivit oficialului, rezistența militarilor a întrerupt, practic, operaţiunea Rusiei pentru capturarea de teritorii în estul şi sudul Ucrainei. Ce este, de fapt, Batalionul Azov de care s-a tot vorbit în ultimele luni?
Batalionul Azov a apărut ca urmare a anexării Crimeei de către Rusia în 2014, ca grupare paramilitară antrenată în luptele împotriva separatiștilor ruși din estul Ucrainei. Doi ani mai târziu, s-a format mișcarea politică Azov, dar nu a înregistra niciun succes electoral. Doar 2 % dintre ucraineni i-au votat.
Nu au negat niciodată simpatia pentru ideologia nazistă
Conducătorii acestui detașament nu au negat niciodată simpatia pentru ideologia nazistă. Iar de-a lungul anilor au existat acuzații privind participarea la acte de tortură și crime de război, potrivit Europa FM..
Ca urmare, atât Canada, cât și SUA au anunțat că forțele lor armate nu vor sprijini și antrena batalionul Azov din cauza legăturilor cu neonaziștii. Dar interdicția a fost ridicată, deși în Congres au existat însă mai multe încercări de a numi batalionul Azov „o organizație teroristă”.
Cu toate acestea, Batalionul Azov, care are aproximativ 900 de membri, a fost înglobat în Garda Națională a Ucrainei, reprezentând sub 2% din aceasta. Militarii sunt recunoscuți pentru antrenamentele dure pe care le fac.
După 24 februarie, când Rusia a invadat Ucraina, militarii din Azov au fost de bază în apărarea orașului port Mariupol, rezistând aproape 3 luni asediului aproape permanent al rușilor.