„Toleranță zero” față de „condiţionarea actului medical”, afirmă ministrul Rafila
Ministrul Sănătății a afirmat că nu poate să înțeleagă „condiționarea actului medical”, cu atât mai mult în cazul pacienților oncologici.
„Faptul că, în anul 2019, s-a mărit consistent venitul personalului medical, în special al medicilor, ar trebui să constitue element stimulativ ca să evităm astfel de situaţii. Avem toleranţă zero pentru luare de mită, pentru că despre asta discutăm. Condiţionarea actului medical, mai ales pentru pacineţii cu boli deosebit de serioase, cum sunt paccineţii oncologici, mie mi se pare greu de înţeles ca şi mecanism de gândire şi mecanism comportamental. Nu putem să acceptăm acest lucru”, a declarat ministrul Sănătății, la Digi 24.
De asemenea, ministrul Rafila consideră că mita dată medicilor este o ”mentalitate generală în societate”, o problemă complexă. Vestea bună este că totuși mentalitatea tinerilor este diferită.
”Cred că sunt două tipuri de acceptare, e posibil să existe astfel de situaţii, dar e vorba şi de o mentalitate generală în societate. Ani de zile, şi vă spun, am avut şi eu suficiente situaţii în timp, în care omul se simte mai sigur dacă îşi exprimă recunoştinţa faţă de medic într-un astfel de mod în care oferă un bun material sau bani pentru un act medical.
Avem mult de lucrat în această zonă, în care să lămurim şi cred că pe măsură ce se schimbă şi generaţiile, văd mentalitatea la generaţiile tinere, este alta, nu mai acceptă acest tip de comportament, este un lucru bun, poate să ducă la un mai bun acces la serviciile de sănătate, pe de altă parte cred că putem să discutăm şi de o zonă de civilizaţie la care ne dorim să ajungem, care exclude astfel de practici”, a explicat ministrul Alexandru Rafila.
Afirmațiile ministrului Sănătății vin după ce, azi, presa a relatat despre un medic oncolog de la Spitalul Județean Suceava, care a fost reținut de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, după ce ar fi luat mită de la pacienți.