Toni Greblă a atras atenţia asupra activităţilor de dezinformare, defăimare şi fake-news înaintea alegerilor parlamentare

Publicat: 30 nov. 2024, 18:14, de Andrei Ceausescu, în ALEGERI , ? cititori
Toni Greblă a atras atenţia asupra activităţilor de dezinformare, defăimare şi fake-news înaintea alegerilor parlamentare

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a subliniat într-o întâlnire recentă cu observatorii internaţionali acreditati pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024, riscurile crescânde ale dezinformării, defăimării şi răspândirii de fake-news în cadrul proceselor electorale.

Greblă a atras atenţia asupra impactului acestor activităţi, care, prin intermediul platformelor de social media şi al tehnologiilor moderne, cum ar fi inteligenţa artificială, pot influenţa negativ electoratul şi pot scăpa reglementărilor legale.

„Procesele electorale pot fi influenţate de activităţi de dezinformare, defăimare şi fake-news, cu ajutorul platformelor de social media. Acestea pot ajunge rapid la public într-un mod care evadează reglementările legale și poate dezinforma electoratul, influenţând astfel tendinţa de vot”, a declarat preşedintele AEP.

Greblă a subliniat că, în contextul global actual, autorităţile din întreaga lume sunt tot mai preocupate de aceste fenomene, care pot submina încrederea cetăţenilor în procesul electoral. El a subliniat că doar prin organizarea unor alegeri corecte şi transparente poate fi păstrată încrederea publicului în democraţie. „Democraţia se bazează pe încrederea cetăţenilor în procesele electorale, iar această încredere poate fi câştigată greu şi pierdută uşor”, a mai spus Greblă.

În cadrul întâlnirii, care a avut loc sâmbătă, au fost prezentate activităţile AEP privind organizarea alegerilor din 1 decembrie. Conducerea instituţiei a asigurat observatorii internaţionali că toate activităţile se află în grafic și au fost realizate conform calendarului aprobat de Guvernul României. „Autoritatea Electorală Permanentă, împreună cu celelalte instituţii implicate, a pregătit riguros procesele electorale pentru ca acestea să se desfăşoare transparent şi conform legii”, a declarat Toni Greblă.

Pe lângă preocupările legate de dezinformare, preşedintele AEP a menţionat că programul de observare a alegerilor reprezintă o oportunitate importantă pentru schimburile de experienţă internaţionale. Acestea vor contribui la elaborarea unui viitor Cod electoral, care va include norme juridice actualizate pentru protejarea procesului electoral împotriva fenomenelor de dezinformare și defăimare.

La Programul electoral de observare a alegerilor din 1 decembrie 2024, organizat de AEP, au participat aproximativ 130 de observatori internaţionali, inclusiv reprezentanţi ai organizaţiilor partenere, cum ar fi Adunarea Parlamentară a Mediteranei, Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice a Mării Negre, Agora Election Observation şi Asociaţia Promo-Lex. De asemenea, la eveniment au fost prezenţi diplomaţi din Statele Unite ale Americii, Canada, Regatul Unit, Turcia şi Ungaria, alături de autorităţile electorale din Republica Moldova, Estonia, Lituania, Portugalia, Turcia şi Ucraina.