Toni Greblă refuză să plece de la conducerea Autorității Electorale Permanente (AEP): Nu am motive să demisionez
Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), respinge categoric ideea de a-și da demisia, în ciuda criticilor legate de organizarea alegerilor prezidențiale, care au fost ulterior anulate printr-o decizie a Curții Constituționale a României (CCR). El consideră că activitatea sa a fost ireproșabilă, declarând ferm că alegerile au fost gestionate „impecabil”.
Contextul controverselor și poziția lui Toni Greblă
Într-un interviu acordat publicației Libertatea, Toni Greblă a declarat că nu vede niciun motiv pentru care ar trebui să demisioneze. Șeful AEP a subliniat că, din punctul său de vedere, organizarea scrutinului prezidențial a fost realizată fără greșeli majore. Această poziție vine în contextul în care decizia CCR de anulare a alegerilor și reluarea acestora de la zero a generat critici dure din partea mai multor actori politici și societății civile.
„Nu, nu voi demisiona. Nu am motive să demisionez. Am organizat alegerile impecabil”, a afirmat Greblă, reafirmându-și încrederea în profesionalismul echipei sale.
Presiuni pentru demisie și posibila revocare
Cu toate acestea, presiunile pentru schimbarea sa din funcție continuă să crească. După decizia CCR, mai multe voci publice, inclusiv politicieni importanți, au solicitat demiterea lui Toni Greblă. Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, care și-a anunțat recent candidatura ca independent pentru alegerile prezidențiale din 2025, a cerut public demisia acestuia. Nicușor Dan a afirmat că, în opinia sa, actualul președinte al AEP nu mai are credibilitatea necesară pentru a organiza viitoarele alegeri:
„Nu cred că e admisibil ca domnul Greblă să continue să conducă Autoritatea Electorală Permanentă”, a subliniat edilul Capitalei.
De asemenea, purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a criticat modul în care Toni Greblă și-a desfășurat activitatea la conducerea AEP. Social-democratul a declarat că, dacă ar mai fi parlamentar, ar analiza serios solicitarea USR privind revocarea lui Greblă din funcție. Romașcanu a explicat că nu este mulțumit de performanțele acestuia, declarând în emisiunea România Politică de la Prima News.
”Eu, ca persoană fizică nu am o părere foarte bună despre modul în care şi-a desfăşurat activitatea domnul Toni Greblă activitatea în fruntea AEP şi dacă aş mai fi în Parlament m-aş gândi foarte serios la susţinerea unei asemenea idei a colegilor”
Chiar dacă Toni Greblă refuză să demisioneze, viitorul său la conducerea AEP va depinde de noul Parlament, care urmează să se întrunească pe 20 decembrie. Parlamentarii ar putea decide înlocuirea sa, având în vedere presiunile publice și politice din ultimele săptămâni.
Dacă va fi menținut în funcție, Greblă va fi responsabil și de organizarea noilor alegeri prezidențiale, care ar putea avea loc în luna martie.