Top 10 gafe din domeniul sănătății în mandatul fostului ministru Vlad Voiculescu

Publicat: 14 apr. 2021, 14:55, de Cezar Amariei, în Sănătate , ? cititori
Top 10 gafe din domeniul sănătății în mandatul fostului ministru Vlad Voiculescu
FOISOR_115_INQUAM_Sabin_Cirstoveanu

Lipsa măsurilor pentru prevenirea incendiilor în spitale, suplimentarea cu întârziere a paturilor de la ATI sau întârzierea plății personalului din centrele de vaccinare sunt doar câteva din principalele probleme nerezolvate sau provocate în mandatul lui Vlad Voiculescu, ministrul demis al Sănătății.

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a identificat cele mai grave „abuzuri”, în opinia ONG-ului, comise de Voiculescu. Acesta a fost demis miercuri, alături de secretarul de stat Andreea Moldovan

FACIAS a întocmit o listă cu principalele zece sincope înregistrate în mandatul fostului ministru.

Gafele din spitale

Lipsa măsurilor pentru prevenirea incendiilor în spitale. Într-un interval de 90 de zile, opt dintre spitalele COVID din România au fost afectate de incendii, în care 16 persoane au decedat. Ministerul Sănătății nu a făcut publice niciun fel de măsuri pentru a evita repetarea unor tragedii.

Ministerul Sănătății nu a făcut niciun demers pentru tragerea la răspundere a persoanelor care se fac vinovate de incendiul de la Institutul „Matei Balș”.

Evacuarea abuzivă a pacienților internați la Spitalul „Foișor”. Evacuarea în toiul nopții a tuturor pacienților spitalului, haotic și fără avertisment pentru aceștia, ridică nu doar problema încălcării drepturilor pacienților, ci ridică și mari semne de întrebare în privința justificărilor oferite de autorități. Evacuarea s-a făcut invocând argumentul urgenței, însă acest element lipsește din comunicarea oficială a Ministerului Sănătății, care, prin cifrele prezentate, nu arată o creștere semnificativă a numărului de pacienți cu COVID.

Suplimentarea cu întârziere a paturilor de la ATI. La mai bine de un an de la debutul pandemiei numărul paturilor de la ATI nu a crescut, așa cum au anunțat autoritățile, ci dimpotrivă, în mai multe județe ale României numărul acestora a scăzut.

Separarea spitalelor în spitale COVID și non-COVID și-a dovedit în timp ineficiența. Nu doar că spitalele COVID și cele suport COVID se dovedesc insuficiente pentru bolnavii afectați de noul coronavirus, ci prin scoaterea din circuit a unor spitale a fost limitat sever accesul la servicii medicale pentru pacienți cu boli cronice.

Gafele din afara spitalelor

Politizarea excesivă de către Ministerul Sănătății a funcțiilor de conducere din spitale. Potrivit celor mai recente informații, 66% dintre spitalele din țară aflate în subordinea Ministerului Sănătății au manageri care ocupă funcții politice, fiind numiți direct de către ministrul Sănătății.

Sincopele campaniei de vaccinare în întreaga țară, evidente mai ales la începutul acesteia. Cea mai mare parte dintre centrele de vaccinare au fost închise în primele zile ale campaniei, ceea ce a dus la decalaje semnificative între programările pentru vaccinare și acțiunea în sine. Apoi, doar o mică parte dintre aceste centre au fost deschise programărilor oficiale, celelalte centre fiind unele cu circuit închis, unde vaccinarea a fost făcută în secret, netransparent.

Ministerul Sănătății a întârziat nepermis de mult plata personalului din centrele de vaccinare.

Ministerul Sănătății nu a dezvoltat centre de recoltare pentru accesul ușor al cetățenilor la testare PCR sau cu teste rapide, pentru a putea crește astfel semnificativ capacitatea de testare pe teritoriul întregii țări.

Ministerul Sănătății nu a inclus medicii de familie și alte structuri sanitare, cu excepția UPU, pentru realizarea de teste rapide și raportarea cazurilor identificate în platforma unică.