Top 5 motive pentru care banca refuză creditele. De ce căsătoriții au șanse mai mari decât burlacii
Foarte mulți români care doresc să obțină un credit financiar se lovesc de refuzul băcnilor de a li-l acorda. Iată, mai jos, cinci motive pentru care băncile le refuză creditele, fără a le da foarte multe explicații.
Chiar dacă nu au alte datorii, foarte mulți oameni se lovesc de refuzul băncilor de ale acorda credite imobiliare sau de nevoi personale. Lipsa bonității, lipsa istoricului de creditare, dar chiar și starea civilă sunt motive pentru care băncile nu acordă credite, potrivit unui top realizat de rechinfinanciar.ro.
1. Lipsa bonității
Prin lipsa bonității se înțelege faptul că nu prezentăm suficiente garanții în fața băncii. Lipsa apare atunci când debitorul a luat prea multe credite, iar cuantumuul datoriilor depășește 50 sau 65% din venitul mediu al persoanei care dorește să obțină creditul. Din 2019, Banca Națională a României (BNR) a impus o limită a gradului de îndatorare la credite de 40% din venitul net lunar.
Atunci când o bancă verifică bonitatea unei persoane, mai verifică și alte aspecte, precum: datoriile bugetare, poprilile de conturi, continuitatea în activitatea muncii, raportările Biroului de Credite, dacă și-a plătit la timp creditele, precum și dacă există sau nu rambursări anticipate.
2. Contract de muncă pe durată determinată
Băncile pun mare accent pe continuitatea la locul de muncă. Mai bine spus, clientul trebuie să aibă un loc de muncă stabil. Astfel, contractele de muncă pe perioadă determinată din trecut însoțite de pauze între locurile de muncă pe care le-a avut clientul pot constitui un motiv de refuz al creditului.
Dacă banca respectivă decide să acorde împrumutul unei persoane cu pauze între joburile pe care le-a avut, acest lucru poate reduce suma pe care acesta o va primi și, de asemenea, va afecta și perioada de rambursare a creditului.
3. Lipsa consimțământului soțului sau soției
La completarea oricărei cereri de împrumut, angajații băncii întreabă despre starea civilă a potențialului client. Astfel, o persoană căsătorită are șanse mai mare de a obține un credit, decât un burlac, obținând mai multe puncte la calcularea scorului pentru finanțare.
Totodată, creditele de o valoare mai mare de o anumită sumă necesită întotdeauna consimțământul soțului sau al soției. De asemenea, în cazul creditelor de o valoare mai mare, în special în cazul celor imobiliare, soțul sau soția trebuie să prezinte și ei, la rândul lor, încredere și bonitate, la fel ca persoana care dorește să acceseze creditul.
5. Lipsa unui salariu fix
Băncile nu acordă o foarte mare importanță contractelor de muncă plătit cu comision. De asemenea, cei care practică meserii liberale sau sunt antreprenori, adică proprii lor angajatori, au șanse mult mai mici de a obține un credit decât o persoană care are un salariu fix, stabilit printr-un contract de muncă permanent.
5. Profesii care scad șansele de a fi luate în calcul pentru credite
Atunci când calculează scorul unui client, foarte mult contează, pentru o bancă, domeniul de activitate al potențialului client.
De exemplu, angajații unui ONG au șanse foarte mici de a obține un credit, întrucât asociația sau fundația la care lucrează debitorul nu obține profit și nu are o activitate productivă constantă. De asemenea, băncile deseori refuză aplicanți care lucrează în construcții, cazinouri, transport sau chiar în politică.