Topul tranzacţiilor în România în primul semestru din 2024. Pe primul loc – vânzarea operaţiunilor locale ale OTP Bank

Publicat: 05 iul. 2024, 13:02, de Ziarul Puterea, în ECONOMIE , ? cititori
Topul tranzacţiilor în România în primul semestru din 2024. Pe primul loc - vânzarea operaţiunilor locale ale OTP Bank

Piața românească de fuziuni și achiziții (M&A) a înregistrat 124 de tranzacții în prima jumătate a anului 2024, cu o valoare totală estimată de 2,3 miliarde dolari, iar cea mai mare tranzacţie a fost vânzarea operaţiunilor locale ale OTP Bank către Banca Transilvania, pentru suma de 375 milioane dolari, potrivit datelor publicate de marile companii internaţionale de consultanţă.

Achiziţia OTP Bank reprezintă cea mai mare tranzacție anunțată în sectorul financiar, nu a fost încă finalizată, dar despre care presa raportează deja primirea aprobării Consiliului Concurenței. În paralel, Banca Transilvania înaintează în procesul de achiziție a BRD Pensii, tranzacție prin care va accesa segmentul pensiilor private obligatorii.

Pe locul 2 în topul tranzacţiilor din prima jumătate a anului 2024 se află achiziția a cinci parcuri industriale de către CTP, cel mai mare dezvoltator de proprietăți industriale și logistice listat public în Europa, din portofoliul integral de logistică al Globalworth Real Estate Investments, pentru aproximativ 184 milioane dolari.

Pe a treia poziţie în acest clasament se situează vânzarea parcului eolian Mihai Viteazu, de 80 MW, de către compania spaniolă de energie regenerabilă Iberdrola către Premier Energy, pentru o sumă estimată de 94 milioane dolari, marcând retragerea companiei Iberdrola de pe piața românească.

Alte tranzacțiile semnificative care au avut închiderea financiară în primul semestru al anului includ achiziția First Bank de către Intesa Sanpaolo, achiziția Trei Brutari de către grupul mexican Bimbo și vânzarea complexului Expo Market Doraly către WDP, potrivit PwC România.

O tranzacţie notabilă în prima jumătate a anului, potrivit EY România, a fost achiziția unui proiect de energie solară cu o capacitate de 214 MW de către Enspire Enerji, divizia de investiții a companiei turcești Entek Elektrik, de la dezvoltatorul israelian Econergy Renewable Energy, pentru suma de 35 milioane dolari.

De asemenea, fondul de investiții Early Game Ventures a încheiat prima ieșire din acest an prin vânzarea CODA Intelligence, companie specializată în soluții de securitate cibernetică și una dintre primele investiții ale EGV I, către PDQ Corporation, o companie internațională de management al activelor software, pentru suma de 24 milioane dolari.

În ceea ce privește țara de origine, cei mai activi investitori au provenit din SUA – istoric cel mai activ investitor (10 tranzacții), Austria (8 tranzacții), Germania (7), Franța și Polonia (câte 4 tranzacții fiecare), urmate de Italia și Olanda, ambele înregistrând câte 3 tranzacții.

În aceeaşi perioadă a anului trecut, România a înregistrat o mega-tranzacţie, respectiv achiziția operațiunilor Enel Group din România de către compania grecească Public Power Corporation, pentru 1,3 miliarde dolari.

Pentru al doilea semestru din 2024, specialiştii estimează că sectorul energiei va rămâne în prim plan atât ca număr de tranzacții, cât și ca valoare, în contextul avansării a numeroase proiecte de energie regenerabilă în procesul de autorizare și construire.

Sectorul serviciilor private de sănătate și cel al bunurilor de larg consum sunt de asemenea așteptate tranzacții semnificative, cu perspectiva generării unui nou mega deal. Industria și sectorul de IT&C vor rămâne dinamice, investitorii strategici rămânând dominanți în defavoarea fondurilor de private equity.