”Tot ce-i mai bun se găsește în ghimbir”. Beneficii pentru sănătate!

Publicat: 14 dec. 2023, 20:30, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
”Tot ce-i mai bun se găsește în ghimbir”. Beneficii pentru sănătate!
foto: Observator

Potrivit unui proverb indian, ”tot ce-i mai bun se găsește în ghimbir”. Considerat un ”super aliment”,  datorită bogăției de nutrienți și antioxidanți, ghimbirul ne protejează sănătatea.

Proprietăți

În primul rând, ghimbirul este util pentru digestie: stimulează secreția bilei și îmbunătățește tranzitul intestinal. Ghimbirul este un excelent antiinflamator, fiind recomandat în stările gripale, contra febrei și durerilor în gât. Este recomandat în cazul durerilor de artroză sau problemelor articulare (reumatism).

Pentru că îmbunătățește circulația sângelui, ghimbirul ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare. Sub formă de ulei esențial, ghimbirul stimulează regenerarea părului și previne căderea acestuia.

Ghimbirul este bogat în fier, magneziu, calciu, fosofor și mulți antioxidanți, contribuind la întărirea sistemului imunitar. În plus, ghimbirul stimulează secreția de letină (hormonul sațietății), contribuind la scăderea poftei de mâncare și la eliminarea kilogramelor în plus. Ghimbiriul acționează asupra metabolismului, devenind, astfel, un aliat al persoanelor care vor să-și recupereze silueta. Prin faptul că taie pofta de mâncare, ghimbirul are impact și asupra glicemiei, reducând nevoia gustărilor repetate între mesele principale.

Ghimbiriul se găsește în supermarketuri sub formă rizom sau rădăcină, dar și sub formă de pudră sau capsule. El este consumat sub formă de ceaiuri și siropuri și sub formă de condiment adăugat în preparate (fripturi, supe, deserturi) și unele băuturi: glogg (vin pus la fiert în care se adaugă ghimbir ras).

Ceaiul de ghimbir

Ceaiul de ghimbir îndulcit cu miere este excelent în lupta contra virusurilor și bacteriilor. Acest ceai poate fi eficient împotriva anumitor tipuri de cancer ale sistemului gastrointestinal: cancerul colorectal, gastric, pancreatic și hepatic.

Ceaiul de ghimbir se poate prepara acasă: 4-6 felii subțiri de ghimbir crud, decojit și spălat bine înainte, se fierb în două căni de apă circa 10-20 de minute. Cu cât ghimbirul este fiert mai mult cu atât ceaiul va fi mai picant. Se adaugă lime sau lămâie, după gust. Se poate bea și înainte de a merge la culcare.

Contraindicații

Consumul repetat de ghimbir este contraindicat persoanelor care folosesc medicamente pentru calculi biliari sau pentru unele probleme cardiace, ca anticoagulante sau antidiabetice. De asemenea, un consum excesiv de ghimbir poate provoca dureri de stomac, arsuri stomacale. De aceea este recomandat cel mult 2 grame de ghimbir zilnic. Uleiul esențial de ghimbir nu este indicat femeilor însărcinate sau care alăptează. Pentru că are capacitatea de a crește producția de bilă, ghimbirul ar trebui consumat cu prudență de către persoanele cu afecțiuni ale vezicii biliare.

În alimentație și medicina tradițională

Ghimbirul sau zingiber officinale este o plantă originară din Asia de Sud-Est, folosită de peste 6000 de ani atât în alimentație, cât și în medicina tradițională asiatică și indiană. Ghimbirul aparține aceleiași familii cu tumericul și cardamomul. Cuvântul ghimbir vine din sanscrită și semnifică ”în formă de corn” datorită asemănării cu coarnele de cerb.

Cea mai mare cultivatoare de ghimbir din întreaga lume este Nigeria, în timp ce India este cel mai mare producător, iar China exportă cantități foarte mari. În țara noastră, ghimbirul poate fi cultivat doar în solarii și sere, întrucât are nevoie de condiții speciale.