Tot ce trebuie să știi despre înființarea unui SRL în anul 2020: actele necesare

Publicat: 04 nov. 2020, 18:00, de Mădălina Bălăceanu, în ECONOMIE , ? cititori
Tot ce trebuie să știi despre înființarea unui SRL în anul 2020: actele necesare
înființarea unui SRL

Primul pas în lumea afacerilor pentru majoritatea întreprinzătorilor din țara noastră și nu numai este înființarea unui SRL. Chiar și în anul 2020 înființarea unei firme de tip SRL înseamnă foarte multă birocrație, o problemă uriașă a țării.

Astfel, pentru înființarea unui SRL, pe lângă dosarul cu actele necesare, trebuie să parcurgi și câteva etape importante.

Ziarul Puterea face o trecere în revistă a celor mai importante informații pentru înființarea unui SRL.

Ce este un SRL

Societatea cu răspundere limitată (SRL) este cea mai răspândită formă de organizare a firmelor din România, fiindcă are o răspundere limitată în fața legii și față de proprietarii acesteia. Totodată, este și una dintre cele mai sigure pentru asociați, dar și cel mai ieftin mod de a-ți deschide o firmă.

Înființarea unui SRL în anul 2020

Acestea sunt principalele documente necesare pentru demararea procedurilor specific de înființare a unei firme:

-Rezervarea denumirii societății la Registrul Comerțului;

-Actul constitutiv;

-Identificarea unui spațiu pentru sediu social;

-Contractul de închiriere/subînchiriere/comodat/vânzare-cumpărare/uzufruct/leasing imobiliar pentru stabilirea sediului social;

-Copie după cartea de identitate sau pașaportul asociaților/administratorilor;

-Declarații autentificate pe proprie răspundere conform cărora asociații/administratorii pot îndeplini condițiile legale pentru a putea deține funcțiile respective;

-Specimen de semnătură al asociaților/administratorilor;

-Dovada depunerii capitalului social la o bancă (la alegere) din România,

-Autorizare activități comerciale ce urmeaza a fi desfășurate de societate.

Cum să îți alegi numele pentru firmă

Pentru a deschide o firmă în România, primul pas este de a alege un nume, care ulterior să fie rezervat la Registrul Comerțului. Este foarte important ca numele ales să fie unic.

Totodată, de reținut faptul că nu îți poți înființa o societate fără a avea un sediu social, indiferent de afacerea pe care o ai. Potrivit Legii 31/1990 privind societățile comerciale, sediul poate fi ales și la societatea de avocatură pentru o perioadă de cel mult un an de zile.

Cum să alegi codurile CAEN (Clasificarea Activităților din Economia Națională)

În funcție de activitatea principală pe care doriți să o desfășurați, veți alege un cod CAEN potrivit pentru aceasta. Codul CAEN principal va apărea pe certificatul de înregistrare al companiei și va putea fi completat cu alte coduri CAEN pentru activități secundare. Acestea se pot alege și ulterior înființării companiei.

Finalizarea procesului de înființarea unui SRL

Când toate actele sunt pregătite, dosarul trebuie depus la Registrul Comerțului pentru a se elibera Certificatul de Înmatriculare, urmat de obținerea codului de identificare fiscală și a numărului de TVA.

La final, este nevoie de obținerea avizelor și/sau a licențelor de funcționare, eliberarate de la ministere sau de la agențiile aferente domeniului de activitate a societății respective. După concluzionarea procedurii de înmatriculare, societatea va fi fost înregistrată la Ministerul Finanțelor, fiindu-i eliberat și un Cod Unic de Înregistrare (CUI).

România este considerată de mulți investitori străini un mediu potrivit începerii unei afaceri. În principiu, industria auto este cea mai relevantă în acest sens, însă și comerțul cu amănuntul a luat amploare, judecând după numărul mare de firme din acest domeniu.

Numărul de societăți noi înregistrate a scăzut în 2020 din cauza pandemiei de coronavirus

Potrivit unui raport elaborat de Termene.ro și citat de Economica.ro, la începutul lunii martie, numărul de societăți comerciale noi a fost de 3.344.

-în luna martie a lui 2019, s-au înregistrat în medie 3.400 de societăți noi pe săptămână;

-în comparație, numărul de firme înregistrat în perioada 2 – 8 martie 2020 a fost de 3.514;

-în săptămâna 9 – 15 martie, numărul firmelor noi înmatriculate a fost de 3.344;

-în perioada 16 – 22 martie, numărul de societăți noi înregistrate a scăzut la 1.480 din cauza crizei sanitare COVID-19.