Tot ce trebuie să știi despre voucherele pentru panourile fotovoltaice

Publicat: 04 ian. 2024, 22:00, de Mariana Olteanu, în ECONOMIE , ? cititori
Tot ce trebuie să știi despre voucherele pentru panourile fotovoltaice
panouri fotovoltaice

Ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu a oferit informații esențiale despre acordarea voucherelelor energetice din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Acestea sunt destinate instalării de panouri fotovoltaice și baterii, cu accent pe satisfacerea nevoilor de autoconsum ale gospodăriilor aflate în dificultate energetică, excluzând prosumatorii.

1,4 mld de euro pentru panouri fotovoltaice

Ministrul Câciu a subliniat că programul vizează asigurarea suficienței energetice pentru gospodării, nu producția excedentară de energie. Din cei 1,4 miliarde de euro alocați României prin componenta RepowerEU din PNRR, 1,2 miliarde de euro sunt direcționați către cetățeni, în special cei care beneficiază deja de ajutoare de încălzire.

Ce valoare vor avea voucherele pentru panourile fotovoltaice?

În ceea ce privește valoarea voucherelor, ministrul a explicat că fiecare gospodărie poate primi un voucher de până la 25.000 de lei pentru panouri fotovoltaice și un altul de 25.000 de lei pentru capacitatea de stocare a energiei, totalizând 50.000 de lei (aproximativ 10.000 de euro).

 „Valoarea unui voucher pentru panouri fotovoltaice este de până la 25.000 de lei, este echivalentul a 5 kilowați, depinde de fiecare gospodărie, undeva poate e nevoie doar de 3 KW, undeva poate e nevoie de 4 KW. Acest (voucher de) 25.000 de lei pentru panouri este însoțit de (încă un voucher de) 25.000 de lei pentru capacitate de stocare, pentru baterii. Deci 50.000 de lei (în total), 10.000 de euro pentru o gospodărie”, a detaliat Adrian Câciu la Digi 24.

Vouchere pentru anveloparea gospodăriilor

Programul include și o inițiativă separată, „Casa Eficientă Energetic”, oferind vouchere de 12.000 de euro pentru anveloparea gospodăriilor și creșterea eficienței energetice.

„Separat de această investiție, avem o altă investiție, Casa eficientă energetic, care înseamnă un voucher de 76.500 lei (12.000 de euro), pentru anveloparea gospodăriilor. Practic, trecerea ei într-o categorie energetică superioară. Se face un audit energetic, se stabilește la ce valoare energetică este casa și prin această investiție trebuie să ridici eficiența energetică a casei”, a spus ministrul.

Procedura de aplicare este simplificată, cetățenii având posibilitatea să depună cereri la primărie sau consiliul județean. Autoritățile locale vor gestiona apoi formalitățile ulterioare.

„Nu va fi primul venit, primul servit. Pentru că noi ne referim la populația vulnerabilă energetic. Criteriul cel mai important este să demonstrezi că ești în zona de sărăcie energetică – există această definiție și în legea energie, și în directivele europene – și atunci, practic, dacă te încadrezi în această zonă, vei avea întâietate”, a explicat Adrian Câciu. El spune că nu e vorba de cazuri sociale, ci de o măsură pentru ca pe viitor să nu mai fie nevoie ca statul să acorde ajutoare de căldură.