Tot mai mulți adolescenți români au nevoie de consiliere psihologică. Cu ce se confruntă, de fapt
Adolescenții români, ca de altfel adolescenții din întreaga lume, au devenit tot mai frustrați, se manifestă prin accese de furie, izolare și negare. Părerea psihologilor este aceea că, de vină sunt mai mulți factori, în afară de situația pandemică – factorul de bază.
Tot mai mulți adolescenți români au nevoie, în ultima vreme, de consiliere psihologică pentru identitatea de gen, deoarece informațiile din media îi afectează și îi fac confuzi, spune psihologul și psihoterapeutul Daniela Botez. ”În perioada în care sistemul lor hormonal se dezvoltă (12 ani-15 ani), adolescenții sunt bulversați de toate informațiile de la televizor și din sistemul online, care le generează confuzie și mari probeme de personalitate în structura lor”, a este de părere psihologul.
Nu au cu cine să vorbească
Potrivit psihoterapeutului, acești adolescenți sunt” foarte frustrați, judecați de prieteni și neînțeleși de părinți” și, în familie, ei se manifestă prin accese de furie, izolare și negare. ”Socializarea dintre ei este foarte greoaie, adolescenții se judecă unii pe alții după aspect și după îmbrăcăminte, după gesturi și modul de exprimare. Sunt judecați de prieteni și colegi, uneori nejustificat, iar faptul că nu au cu cine să vorbească despre problemele care îi frământă îi face să devină anxioși, frustrați și introvertiți”, adaugă Daniela Botez, potrivit Rador. Adolescenții de acest tip au mare nevoie de consiliere psihologică și de terapie, mulți fiind deschiși spre acest demers.
”Cei mai mulți dintre adolescenții, care vin la consiliere spun: Părinții nu au cum să mă înțeleagă, pentru că ei nu trec prin ce trec eu. Vor să fie ascultați și vor să le fie înțeles punctul de vedere pe probleme care îi frământă, legate de sexul lor și de actul sexual,, conchide psihoterapeutul.