Totul despre fructul creierului

Publicat: 01 oct. 2022, 10:00, de Eliza Popa, în LIFESTYLE , ? cititori
Totul despre fructul creierului

Foarte hrănitoare, gustoase, bogate în grăsimi benefice, plus fibre, colina, acizi grasi esentiali emega 3, vitamine și minerale…Sunt doar câteva calități care descriu nucile,  fructele oleaginoase aflate acum „pe val”, fiind sezonul lor.  

Spre exemplu, 30 g nuca oferă, potrivit specialiștilor în nutriție: 185 de calorii, 4 grame proteine, 19 grame de grăsime, 4 grame carbohidrați, 2 grame fibre, 1 gram zahăr.

De stiut e faptul ca, nucile prăjite sau alte forme procesate de nucă (de exemplu, lapte de nucă sau făina de nuca) pot avea un profil nutrițional diferit. Astfel, nucile care sunt crude, prăjite uscat sau nesărate conțin mai puține grăsimi adăugate și sodiu decât versiunile sarate si prajite.

Cercetările au legat actvitatea radicalilor liberi de numeroase boli cronice si se pare ca antioxidanții din nuci pot ține sub contro activitatea nociva a acestoral. Aceasta include compuși de protectie precum polifenolii, vitamina E și catechinele

Nuca are forma creierului uman

Nu în ultimul rând, un consum constant a ceea ce a fot denumit deseori „fructul creierului” păstrează și sănătatea inimii. Nuca are forma creierului uman si susține sănătatea lui. Se stie ca sănătatea creierului se bazează pe fluxul sanguin adecvat, care este controlat de inimă. Mai exact, factori precum hipertensiunea arterială și colesterolul crescut pot afecta fluxul de sânge către creier, ducând la tulburări cognitive.
Datorită conținutului lor important de ALA (care este un acid gras benefic) nucile pot scădea colesterolul LDL. Cercetările sugerează, de asemenea, că ALA are efecte antioxidante care pot proteja împotriva oxidarii LDL – un proces despre care se crede că are loc atunci când colesterolul LDL reacționează cu radicalii liberi din organism. Oxidarea LDL pare să joace un rol în formarea plăcii de aterom, ce poate contribui la aparitia bolilor de inimă.

Atenție: Nuca este unul dintre cei mai comuni alergeni alimentari. Simptomele posibile ale unei alergii alimentare includ: urticarie, tuse, crampe digastive, dificultăți de respirație și edemul/umflarea limbii sau a gurii.