Tradiție vie în inima Harghitei: Sfințirea bucatelor de Paștele Catolic la Miercurea-Ciuc

Publicat: 20 apr. 2025, 12:18, de Ionut Jifcu, în Religie , ? cititori
Tradiție vie în inima Harghitei: Sfințirea bucatelor de Paștele Catolic la Miercurea-Ciuc
sursa foto: Agerpres

Duminică dimineață, centrul municipiului Miercurea-Ciuc a devenit scena uneia dintre cele mai îndrăgite tradiții pascale din Ținutul Secuiesc: sfințirea bucatelor de Paștele Catolic.

Sfințirea bucatelor de Paștele Catolic la Miercurea-Ciuc

Mii de persoane, venite nu doar din oraș, ci și din satele învecinate, s-au adunat în fața Palatului Administrativ, încă de la primele ore ale dimineții, pentru a participa la ceremonialul religios care durează de peste două decenii, relatează Agerpres.

Pe platoul central și pe străzile adiacente s-au așezat, rând pe rând, familii întregi, purtând coșuri cu ouă roșii, șuncă, drob, prăjituri și alte preparate tradiționale. Multe dintre aceste coșuri, confecționate din nuiele și acoperite cu șervete speciale, au o valoare sentimentală aparte – fiind moștenite din generație în generație. Copiii, însoțiți de părinți sau bunici, au fost și ei implicați în ritual, purtând coșulețe simbolice, semn al continuității și al păstrării tradiției.

Unii participanți au purtat cu mândrie costume populare secuiești, conferind evenimentului o notă de autenticitate și solemnitate. Ceremonialul a fost oficiat, ca în fiecare an, de fostul episcop al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia, Tamas Jozsef, împreună cu un sobor de preoți, de la un altar improvizat în aer liber. După slujbă, aceștia au mers printre credincioși pentru a sfinți bucatele, însoțiți de urările pascale tradiționale.

Viceprimarul Bors Bela a subliniat importanța spirituală a Paștelui și a acestui obicei unic, afirmând că sfințirea bucatelor în centrul orașului Miercurea-Ciuc este cel mai mare eveniment de acest fel din întreg Bazinul Carpatic. El a vorbit despre lumina credinței, despre speranță și despre datoria comunității de a trăi Învierea nu doar ca un moment simbolic, ci ca un mod de viață.

Ceremonialul, instituit în 2001 de episcopul Tamas Jozsef, din necesitatea de a acomoda numărul mare de credincioși, a devenit în timp un simbol identitar al comunității catolice și maghiare din zonă. Finalul evenimentului a fost marcat de intonarea imnului Ungariei și a celui secuiesc