Tradiții: Melanca și Semănatul la ortodocșii pe rit vechi

Publicat: 13 ian. 2022, 20:45, de Puterea.ro, în Cultură , ? cititori
Tradiții: Melanca și Semănatul la ortodocșii pe rit vechi

Mâine anu̕ se-nnoiește! Nu, nu, nu pentru noi, ci pentru ortodocșii de rit vechi, adică ruși lipoveni și ucraineni, care, diseară, sărbătoresc Anul Nou.

În județul Tulcea primii sunt peste zece mii, în timp ce ceilalți abia ajung la o mie. Din vechime, ei, în această noapte, merg cu Semănatul și Melanca. În seara de 13 ianuarie, pornesc grupurile de colindători cu Melanca, practic Melanca fiind un bărbat îmbrăcat mireasă.

Din grup mai fac parte soldatul cu sabia, flăcăul, țiganul, alți colindători. Ei primesc de la gazdele pe care le colindă colaci și câte un pahar de țuică fiară.

Semănatul are loc dimineața, pe 14 ianuarie. Poate în loc de Sorcovă. Deși, cele două tradiții sunt diferite. Cei care vin cu Semănatul aruncă boabe de grâu și de porumb în curțile colindate și, se spune că asta înseamnă că este chemat belșugul în gospodărie.

Deși colindă și fete și băieți, tradiția spune că e preferabil ca primul colindător care adăstează la omul colindat să fie bărbat. Boabele de grâu și de porumb aruncate prin curte se adună și se pun bine, căci, se spune, sunt de leac. Mai ales pentru animalele gospodarului, dacă ele se îmbolnăvesc peste an.

Tot acum, de an nou, rușii lipoveni și ucrainenii merg cu Baba sau Moașa. În județul Tulcea, unde locuiesc mulți creștini de rit vechi, Ziua Moașei e foarte importantă. E momentul în care sunt sărbătorite acele femei care au asistat la nașterea copiilor. Ele primesc de la familiile celor pe care i-au adus pe lume, plocon. Ploconul constă într-un material de rochie, colaci, ciocolată, mai nou, săpun.

Baba nu așteaptă musafirii cu mâna goală, se pregătește și ea. Face sarmale, piftie, prăjituri, cu care umple masa. Copiii moșiți de Babă sau de Moașă sărută mâna acesteia și îi fac urări de sănătate. Baba, Semănatul și Melanca sunt tradiții vechi și, deși modernismul a ajuns și în satele din Tulcea, par să reziste pe mai departe.