Tradiții și obiceiuri pentru a doua zi de Crăciun. Ce NU se face pe 26 decembrie

Publicat: 26 dec. 2022, 09:30, de Aura Bănescu, în LIFESTYLE , ? cititori
Tradiții și obiceiuri pentru a doua zi de Crăciun. Ce NU se face pe 26 decembrie

A doua zi de Crăciun este încărcată de tradiții și obiceiuri, dar și interdicții. Ce NU se face pe 26 decembrie, dacă nu vrei să atragi ghinion în dragoste, dar și la bani, în anul următor. Nu uitați, și a doua zi de Crăciun, 26 decembrie, este o zi în care accentul cade pe odihnă și rugăciune, dar și pe timpul petrecut în familie, alături de toți cei dragi!

În ziua a doua de Crăciun creștinii din întreaga țară sărbătoresc Soborul Maicii Domnului. Ca mai toate zilele importante din calendarul ortodox, aceasta este încărcată de nenumărate tradiții și obiceiuri.

Ce reprezintă Soborul Maicii Domnului din a doua zi de Crăciun

Soborul sau Adunarea Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu reprezintă adunarea (la slujbă) a credincioșilor în cinstea Maicii Domnului, potrivit regulii după care a doua zi după marile praznice se face pomenirea acelor persoane sfinte care au contribuit la eveniment sau sunt în directă legătură cu el. De aceea, în această zi este prăznuită Fecioara Maria, cea care l-a născut cu trup pe Cel care a adus mântuirea lumii.

Soborul Macii Domnului este unul din cele cinci mari praznice din anul bisericesc închinate Sfintei Fecioare Maria. De asemenea, este una din cele mai vechi sărbători în cinstea Fecioarei Maria, care datează încă din secolul al V-lea. Soborul Maicii Domnului a devenit model de sărbătoare și pentru alți sfinți precum Soborul Sfinților Ioachim și Ana, Soborul Sfântului Ioan Botezătorul sau Soborul Sfinților Arhangheli.

Astăzi, adunarea cea cerească se unește cu adunarea pământească în jurul Maicii Domnului pentru a cinsti sfințenia Sa. Pruncul pe care L-a născut Fecioara Maria este cu adevărat Dumnezeu. Fecioara Maria reprezintă astfel omenirea în fața lui Dumnezeu, se face templu curat al Lui Hristos, primindu-L și născându-L pe Mesia, devenind astfel mijlocitoare pentru noi în fața Domnului, Eva cea nouă, mama noastră a tuturor.

Ce fac finii și nașii în a doua zi de Crăciun

În zonele rurale, fetele și flăcăii au obiceiul să joace pe 26 decembrie, în semn de bucurie și recunoștință față de tinerețea pe care o trăiesc. Se spune că persoanele care dansează de Soborul Maicii Domnului vor fi aprige și sănătoase pentru tot anul care vine.

În a doua zi de Crăciun, oamenii se duc „cu colacul” la naşi. Colacul tradiţional constă din şapte pâini, două sticle cu ţuică, trei sticle de vin, un cocoş, trei pui, o coastă de porc şi şapte coţi de trandafiri (cârnaţi) sau alte mărunţişuri.

Când ajung la casa naşului, finul sărută mâna naşei şi de trei ori se îmbrăţişează cu naşul şi spune „De la noi puţin, de la Dumnezeu mult”.

Ce NU se face în a doua zi de Crăciun, pe 26 decembrie

În a doua zi de Crăciun nu se muncește. Fiind o sărbătoare cu cruce roșie, pe 26 decembrie nu se spală rufe, nu se calcă, nu se face curățenie în casă sau în gospodărie, nu se fac reparații sau alte activități care necesită muncă fizică.

În plus, se spune că dacă într-o casă sunt fete de măritat, iar cei din jurul ei muncesc pe 26 decembrie, în a doua zi de Crăciun, atunci fata va avea parte de ghinion în dragoste și nu se va mărita prea curând. 

Tot în a doua zi de Crăciun sunt interzise certurile și bârfele.

Se spune că cei care se ceartă în această zi vor avea parte de un an dificil, cu multe neînțelegeri și vor vărsa lacrimi amare, potrivit kanald.ro. Mai mult, pentru că este perioada din an în care credincioșii sunt sfătuiți să fie mai buni și mai iertători, în a doua zi de Crăciun nu se spun vorbe urâte și nici nu se fac lucruri care să îi rănească pe cei din jur.