Tradiții, obiceiuri și superstiții de Rusalii. Ce nu ai voie să faci pe 4 și 5 iunie

Publicat: 04 iun. 2023, 08:30, de Aura Bănescu, în LIFESTYLE , ? cititori
Tradiții, obiceiuri și superstiții de Rusalii. Ce nu ai voie să faci pe 4 și 5 iunie

Creştinii ortodocşi sărbătoresc duminică şi luni Cincizecimea sau Pogorârea Sfântului Duh peste sfinţii apostoli, cunoscută în popor drept Duminica Mare sau Rusaliile, ocazie cu care se încheie ciclul pascal: Învierea, Înălţarea şi Pogorârea Duhului Sfânt.

Creştinii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc Rusaliile 2023 luni, pe data de 5 iunie. Cincizecimea sau Pogorârarea Sfantului Duh, după cum mai este denumită, este una dintre cele mai vechi sărbători creștine, alături de cea a Paștilor. De Rusalii, enoriașii își amintesc că Duhul Sfânt a venit în lume şi s-a pogorât peste Sfinţii Apostoli.

Pe 5 iunie 2023 sărbătorim Rusaliile sau Pogorârea Sf. Duh

Sărbătoarea Cincizecimii, care are loc la 50 de zile după Învierea lui Hristos şi la 10 zile de la Înălţarea Sa la ceruri, a fost anunţată în Vechiul Testament de profeţii mesianici, fiind denumită și „capătul sărbătorilor”, adică evenimentul cu care se încheie istoria mântuirii realizată de Hristos.

Această sărbătoare este cunoscută în popor și ca „Duminica Mare”, pentru că odată cu ea, se încheie ciclul pascal: Învierea, Înălţarea şi Pogorârea Duhului Sfânt.

Ce sunt Rusaliile

În tradiția populară, Rusaliile sunt ființe malefice, asemănătoare ielelor. Se spune despre ele că umblă prin văzduh începând cu ziua de Strat de Rusalii și provoacă mult rău oamenilor.

Rusaliile îi pocesc, schimonosesc și înnebunesc pe toți care nu le respectă zilele. Este motivul pentru care femeile nu lucrează în toate zilele de miercuri care se derulează de la Stratul de Rusalii (a 25-a zis după Paște) până la Duminica Mare.

Spre deosebire de Rusalii, Sânzienele sunt, în credința populară, zâne bune. Totuși, când nu le este respectată sărbătoarea (24 iunie), ele devin surate cu Rusaliile care sunt zâne rele. Mulți le confundă din acest motiv.

Tradiții și obiceiuri pe 4 iunie, la sărbătoarea Pogorârea Duhului Sfânt

Din bătrâni există tradiția ca locuința și gospodăria să fie protejate de Rusalii. Pentru asta, pe porți, în foișoare, pe ganduri sau la intrările în case, se pun ramuri verzi de tei, plantă despre care se crede că are proprietăți apotropaice.

Nu este singura tradiție care se respectă pe 4 iunie 2023. Credincioșii duc la biserică și crenguțe de nuc pentru a fi sfințite. Cu acestea se împodobesc casele, icoanele. Se spune că ele alungă spiritele rele. În unele zone, pe lângă aceste crenguțe, oamenii mai pun leuștean, usturoi și pelin.

După slujbă, pe 4 iunie 2023, în Duminica Pogorărârii Sfântului Duh, preotul și enoriașii merg la câmp și fac Sfeștania, adică sfințirea mică a apei. Cu aceasta se stropesc semănăturile câmpului, mai întâi de preot, apoi de fiecare credincios în parte.

Conform tradiției, în duminica Rusaliilor se împart farfurii pentru cei vii.

Tradiții și obiceiuri luni 5 iunie de Rusalii 2023

În a doua zi de Rusalii, în Oltenia există un obicei faimos. Călușarii se strâng câte 7-8 și merg din casă în casă. Se spune că ei alungă spiritele malefice și e bine să-i primești cu frunze de nuc, pelin, usturoi, apă, sare, bani.

În unele zone, femeile fac descântece pentru alungarea Ielelor, iar uşile se ung cu usturoi, pentru că se crede că aşa va fi păzită casa de rele şi ghinion tot restul anului. Spiritele rele se mai alungă prin ritualuri gălăgioase şi pocnituri cu ramuri de tei.

Ce nu se face la sărbătoarea de pe 4 și 5 iunie 2023, Pogorârea Duhului Sfânt

Bătrânii spun că nu este bine să muncești la câmp. În caz contrar, ielele promit boli dure celor care încalcă această regula, cum ar fi amorțeala, dambla, ologeală.

Nu e bine nici să te urci în copaci sau în locuri înalte, precum nici să călătorești de Rusalii 2023. O altă superstiție spune că cine se ceartă la această sărbătoare este luat de iele.

Din bătrâni se spune că, din ziua Rusaliilor, timp de nouă săptămâni, nu se mai culeg ierburi de leac. În noaptea acestei sărbători, e interzis să dormi sub cerul liber pentru a nu cădea pradă ielelor.

În plus, nu e bine să intri în vie, locuri pustii, să călătorești pe langă păduri sau fântâni fiindcă te poți întâlni cu spiritele rele, scrie a1.ro.