Tradiții și obiceiuri de Florii: ce aduce prosperitate și noroc în case

Publicat: 12 apr. 2025, 11:55, de Patrisia Brătan, în ACTUALITATE , ? cititori
Tradiții și obiceiuri de Florii: ce aduce prosperitate și noroc în case
sursa foto: eMM.ro

Din bătrâni se spune că înainte de Florii este bine să respectăm o serie de obiceiuri și tradiții pentru a ține problemele departe de casele noastre. Mulți români respectă superstițiile cu sfințenie pentru un an prosper.

Tradiții și obiceiuri din bătrâni, despre Florii

Sărbătoarea Floriilor, cunoscută și sub denumirea de „Intrarea Domnului în Ierusalim“, marcată cu o săptămână înainte de Paște, reprezintă un moment special din an pentru creștini. Prin Florii, credincioșii se gândesc la obiceiuri care se păstrează cu sfințenie de la an la an.

În această zi, oamenii se pregătesc atât spiritual, prin rugăciuni, cât și fizic, prin respectarea anumitor ritualuri.

O primă tradiție este mersul la biserică pentru slujba specifică sărbătorii, de la care fiecare pleacă acasă cu ramuri de salcie binecuvântate. Acestea se păstrează până anul viitor fie pe icoane, fie deasupra ușii, pentru a feri casa de rele.

Prosperitatea se aduce în case prin curățenia temeinică înainte de sărbătoare. Se spune că o casă curată în ziua de Florii aduce belșug și liniște în familie.

În unele regiuni, este un obicei ca oamenii să ofere alimente celor săraci. „Dar din dar se face Rai“ oricând, însă de Florii în special, gesturile de caritate sunt considerate de bun augur.

Vezi și: Românii se pregătesc pentru Paște. Ce buget și-au alocat pentru sărbători

Ce este bine să facem în „Sâmbăta lui Lazăr“

În această zi, credincioșii își amintesc de minunea făcută de Mântuitor, în care l-a readus la viață pe Lazăr. Astfel, „Sâmbăta lui Lazăr“ nu este doar o zi de pomenire a morților, ci și despre o trezire spirituală.

Cu ocazia sărbătorii, colindatul cu „Lăzărița“ este printre cele mai populare tradiții. Pe vremuri, tinerele purtau straie populare și mergeau din casă în casă. Acestea aveau diferite cântece ritualice care povesteau moartea și învierea lui Lazăr. De asemenea, ele primeau colaci, făină și ouă, alimente ce simbolizează belșug. La sat, încă se păstrează acest obicei, dar nu în toate zonele.

De „Sâmbăta lui Lazăr“, gospodinele gătesc colaci în formă de spirală sau turte dulci, care se dau de pomană. Se spune că cei care fac acest lucru sunt ocoliți de boli.

Totodată, este bine să aprindem lumânări pentru sufletele persoanelor dragi care nu mai sunt printre noi. Astfel, cei trecuți în neființă primesc lumină și rugăciune.