Traficul de migranți: Se introduc reguli noi. „Migranții nu trebuie incriminați”
Miniștrii statelor membre vor adopta o poziție vineri, 13 decembrie, cu privire la o nouă directivă care vizează stabilirea unor reguli minime pentru combaterea traficului de migranți. Se va introduce și o infracțiune privind „incitarea publică”.
ONG-urile sunt îngrijorate de posibila incriminare a acestor persoane și de actele de solidaritate.
La o reuniune a miniștrilor justiției de vineri, Consiliul Uniunii Europene își va adopta poziția de negociere cu privire la noile reguli privind traficanții de migranți, deschizând calea pentru „triloguri” cu Parlamentul și Comisia Europeană.
Noile măsuri vizează înlocuirea cadrului din 2002 privind contrabanda de migrați și stabilirea unor reguli minime pentru prevenirea și contracararea asistenței pentru „intrarea, tranzitul și șederea neregulate”, subliniind necesitatea „modernizării și întăririi” cadrului legal și operațional existent.
Această propunere este în conformitate cu angajamentul Comisiei de a oferi sprijin suplimentar statelor membre în combaterea instrumentalizării migrației și întărirea securității la frontieră, după cum a anunțat miercuri, 11 decembrie, Henna Virkkunen, vicepreședinte executiv responsabil cu securitate, democrație și suveranitate tehnologică.
Se introduce o infracțiune nouă
Propunerea discutată vineri introduce și o infracțiune privind „incitarea publică” care vizează pe cei care încurajează în mod deliberat migranții să încalce legile UE privind imigrația. Noua directivă urmărește, de asemenea, să perfecționeze definiția „asistenței” pentru intrarea, tranzitul sau șederea neregulamentară în UE.
Această asistență la intrare va fi constituită infracțiune atunci când persoana „solicită, primește sau acceptă, direct sau indirect, un avantaj financiar sau material, ori o promisiune a unui asemenea avantaj, ori adoptă un comportament în vederea obținerii unui asemenea avantaj.
ONG-urile sunt preocupate de incriminarea „actelor de solidaritate”
Organizațiile societății civile și ONG-urile au evidențiat punctele slabe ale acestor noi reguli, avertizând asupra riscurilor de incriminare a migrației și a „actelor de solidaritate”.
„Directiva stabilește doar standarde minime, ceea ce înseamnă că statele care doresc să meargă mai departe pot implementa măsuri mai severe”, a explicat Marta Gionco, de la Platforma de cooperare internațională pentru migrații fără acte, într-un interviu acordat Euractiv.
Potrivit ONG-urilor, modificarea de către Comisie a definiției ajutorului ar putea extinde domeniul de aplicare a incriminării.
„Noua directivă definește beneficiul financiar mai larg – astfel încât orice beneficiu potențial poate fi considerat financiar și material”, subliniază Marta Gionco.
Ea ridică, de asemenea, absența unui articol care să precizeze în mod explicit că migranții nu trebuie incriminați, o prevedere care apare în protocolul Națiunilor Unite împotriva traficului ilegal de migranți.
ONG-urile sunt îngrijorate de noua infracțiune care vizează incitarea publică, spunând că prevederea este formulată vag și ar putea viza organizațiile societății civile și persoanele care oferă sprijin legal și informații migranților.
În plus, se indică absența unei evaluări de impact a noilor norme înainte de prezentarea legislației de către Comisie în noiembrie 2023, iar 6 luni mai târziu, Comisia a prezentat un document analitic menit să înlocuiască evaluarea impactului, iar executivul european a justificat absența evaluării invocând urgența. Cu toate acestea, Comisia a recunoscut că majoritatea datelor utilizate datează din 2017, notează Marta Gionco de la Euractiv.