Tragedia de la Ibănești-Botoșani putea fi evitată cu doar 300 de euro
Tragedia de la fabrica de cașcaval din comuna Ibănești, județul Botoșani, unde patru bărbați au murit putea fi evitată dacă se respectau prevederile legale privind protecția muncii.
Recent, patru bărbați, trei angajați și patronul unei fabrici de cașcaval din comuna Ibănești, județul Botoșani, au murit într-unul dintre cele mai grave dar și stupide accidente de muncă din acest județ. Doi angajați au căzut în timp ce curățau un bazin pentru decantare, iar ceilalți doi, printre care și patronul, au murit încercând să-i salveze. În urma acestui accident grav au fost declanșate mai multe anchete și au fost făcute și o serie de controale, inclusiv din partea Inspectoratului Teritorial de Muncă Botoșani.
Lăcomia și ignoranța unor angajați ITM a luat viețile a patru oameni
Numai că ceea ce nu se spune public este faptul că tragedia de la Ibănești putea fi evitată dacă conducerea ITM Botoșani își făcea datoria și impunea celor de la fabrica de cașcaval respectarea prevederilor legale privind protecția muncii. Practic, ITM Botoșani, prin activitatea desfășurată a dat dovadă de slăbiciune în a analiza activitatea serviciilor externe de prevenire şi protecţie(SSM). Dacă persoana care avea contract cu fabrica de cașcaval de la Ibănești pentru serviciul extern SSM respecta cu profesionalism obligațiile legale ce le avea în raport cu activitatea pentru care a fost autorizat de către ITM, tragedia putea fi evitată. Cum? Prin evaluarea riscurilor SSM de către un evaluator autorizat, care impunea respectarea pregătirii SSM a lucrătorilor, atât la angajare, dar și la urmărirea și impunerea angajatorului de a deține echipamente specifice de protecția muncii.
Dar ce echipamente specifice erau obligatorii? Este vorba de un „mijloc de legătură pe suport flexibil care costă între 300 și 600 de lei, o cordelină rezistentă de 300 de lei și o „mască integrală reutilizabilă LEBLOU, kit complet cu filtre incluse, anti-gaz, protecție vaporii de vopsea, spray chimic, pesticide” care costă în jur de 500 de lei. Aceste echipamente în valoare de maximum 1.500 de lei, adică circa 300 de euro, trebuiau să existe în dotarea fabricii de cașcaval de la Ibănești-Botoșani și puteau fi utilizate la accidentul de la această societate. Dar nu au existat asemenea echipamente pentru că reprezentanții ITM Botoșani și evaluatorul autorizat SSM au închis ochii la respectarea prevederilor legale privind protecția muncii.
Astfel, la Ibănești Botoșani, lăcomia unor reprezentanți ITM și…cașcavalul au luat viețile a patru oameni și, totodată, au distrus și familiile acestora pentru că n-a existat un echipament de protecție de 300 de euro. Trist, dar adevărat!