Tragedia de la Spitalul Victor Babeș. Reacția companiei care a livrat ventilatoarele din TIR-ul ATI. Firma este deținută de familia unui fost ministrul PNL
Compania Medist SRL, cea care a livrat ventilatoarele de la unitatea mobilă de terapie intensivă de la Spitalul Victor Babeș, vine cu o reacție în urma tragediei care a avut loc luni seară.
Medist SRL este firma care asigura mentenanța instalației de oxigen a unității medicale. Compania este deținută de fosta soție și de fiul fostului ministru PNL al Finanțelor Sebastian Vlădescu, conform G4Media.
Reprezentanții companiei spun că ventilatoarele „nu au prezentat probleme tehnice și funcționau în parametrii normali”.
„Am aflat de incidentul care a avut loc în cursul zilei de 12 aprilie la Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Victor Babeș din București.
În acest moment este în derulare o anchetă a organelor în drept pentru stabilirea motivelor care au dus la creșterea presiunii oxigenului peste valoarea maximă admisă. Suntem în legătură cu autoritățile implicate în anchetă și vom pune la dispoziția acestora toate informațiile necesare.
Conform cercetărilor preliminare, ventilatoarele livrate de către compania noastră nu au prezentat probleme tehnice și funcționau în parametrii normali.
Dorim să transmitem condoleanțe familiilor îndurerate”, susțin reprezentanții Medist SRL, într-un comunicat de presă transmis marți HotNews.ro.
Potrivit Departamentului pentru Situații de Urgență, la momentul incidentului de luni un reprezentant al firmei distribuitoare a ventilatoarelor – adică al Medist SRL – se afla în curtea spitalului, dar a refuzat să intre în TIR-ul ATI, de teamă din cauza pacienților COVID aflați acolo, iar în final a plecat.
„Personalul medical care încadrează Unitatea de Terapie Intensivă Mobilă a semnalat intrarea în avarie, concomitent, a tuturor ventilatoarelor regăsite în container și a comunicat echipei tehnice a spitalului că acestea prezintă o alarmă de suprapresiune respectiv, presiune crescută de peste 6 Bari, limita maximă admisă pentru funcționarea corectă și în siguranță a acestor tipuri de echipamente medicale.
În urma verificării presiunii oxigenului din Unitatea Mobilă, ventilatoarele au rămas în avarie. Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, sosit la fața locului a refuzat intrarea în unitate, deși i-a fost oferit de către personalul medical, echipament complet de protecție împotriva COVID-19. Acesta, în final a părăsit incinta spitalului, refuzând să intre în TIR.
La acest moment este în derulare o verificare pentru stabilirea motivelor care au dus la creșterea presiunii oxigenului peste valoarea maximă admisă, în cadrul Unității Mobile.
Verificarea ventilatoarelor, în urma avariei a demonstrat ca acestea au înregistrat o creșterea a presiunii de peste 6 Bari, ceea ce a dus la oprirea lor din funcțiune.
Instalarea și operaționalizarea Unității se realizează sub coordonarea DSU și a spitalului iar reglarea continuă a parametrilor de lucru, a instalației de oxigen care deservește UTIM-ul, monitorizarea acesteia și operarea unității este realizată de echipa tehnică a spitalului”, transmite DSU.
Context
Trei pacienți dintr-o unitate mobilă de terapie intensivă de la Spitalul Victor Babeș din București au decedat în urma unei defecțiuni la instalația de oxigen. Alți cinci pacienți au fost transferați din unitatea mobilă. Unitatea mobilă de terapie intensivă a fost dată în folosință sâmbătă și era ocupată la capacitate maximă, respectiv opt paturi.
Citește și:
- Tragedia de la Spitalul Victor Babeș este cercetată penal. Reacția ministrului Vlad Voiculescu
- Trei pacienți au murit la o unitate mobilă din Spitalul Victor Babeș din cauza unei defecțiuni la instalația de oxigen. Poliția a deschis un dosar
- Audieri la Poliția Capitalei în cazul anchetei deschise în urma tragediei de la Institutul „Victor Babeş”
- Cine sunt pacienții COVID-19 care au murit la Spitalul „Victor Babeș”