Trăim mai mult, dar cu mai multe boli!
Cercetătorii de la Mayo Clinic din Statele Unite au ajuns la concluzia că oamenii trăiesc mai mult ca niciodată, dar mai ales spre sfârșitul vieții suferă de mai multe boli.
Acest studiu identifică diferențe tot mai mari dintre sănătate și durata de viață pe tot globul, amenințănd longevitatea sănătoasă în rândul populațiilor din întreaga lume. La nivel global, femeile au prezentat un decalaj mai mare dintre sănătate și durata de viață comparativ cu bărbații.
Studiul a fost publicat în revista JAMA Network Open. El a fost realizat între 2000 și 2019 și evidențiază că speranța de viață a crescut: la femei, de la 79,2 la 80,7 ani; la bărbați, de la 74,1 la 76,3 ani.
Acest studiu transversal a cuantificat decalajele dintre sănătatea și durata de viață între 183 de state membre ale Organizației Mondiale a Sănătății. La nivel global, diferența medie dintre sănătate și durata de viață a fost de 9,6 ani, iar femeile au prezentat un decalaj mediu cu 2,4 ani mai mare decât bărbații, asociat cu o povară disproporționat mai mare a bolilor netransmisibile la femei. Ele sunt afectate în special de boli neurologice, musculo-scheletice și ale tractului urinar și genital.
Statele Unite se confruntă cu cea mai gravă situație la nivel mondial. Americanii trăiesc în medie 12,4 ani cu diverse boli și dizabilități, o creștere semnificativă față de 10,9 ani, în 2000. Principalele cauze sunt problemele de sănătate mintală, dependențele și afecțiunile musculo-scheletice.
Concluzii
Supravegherea decalajelor dintre durata sănătății și durata de viață în 183 de state membre OMS a constatat o diferență tot mai mare între durata de viață și durata de viață la nivel mondial. Un decalaj mai mare dintre sănătate și durata de viață a fost observat la femei. SUA s-au remarcat cu cel mai mare decalaj dintre durata sănătății și durata de viață și cea mai mare povară de boli netransmisibile. Aceste rezultate subliniază că, în întreaga lume, în timp ce oamenii trăiesc mai mult, ei trăiesc un număr mai mare de ani împovărați de boală.
Andre Terzic, coordonatorul studiului, subliniază că această situație reprezintă o amenințare crescândă la adresa calității vieții și necesită măsuri urgente pentru reducerea decalajului dintre longevitate și sănătate.
Cercetătorii recomandă o schimbare de abordare în sistemele de sănătate, cu accent pe prevenție și menținerea stării de sănătate, precum și dezvoltarea unor intervenții medicale adaptate specificului fiecărei țări și regiuni.