Transformare incredibilă! Locomotivele simbol din perioada comunistă revin pe șine cu un nou look
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/locomotiva-veche.jpg)
Vă mai amintiți cum arătau locomotivele înainte de 1989? Perla industriei de locomotive din România era Electroputere Craiova, fabrică fondată la 1 septembrie 1949 și destinată producției de utilaj electrotehnic greu. După anul 1960, la Electroputere s-a trecut și la fabricația de Locomotive Diesel Electrice, care au devenit un etalon al industriei comuniste. După Revoluție, ca multe alte fabrici, Electroputere a intrat în declin, a acumulat datorii, a fost preluată în 2007 de o firmă din Arabia Saudită care promitea investiții masive, pentru ca, în final, uzina să ajungă… mall (2011). Și, totuși…
Locomotivele simbol din perioada comunistă revin pe șine cu un nou look. Chiar dacă Electroputere a dispărut, faima industriei de locomotive din Craiova a fost dusă mai departe de un producător privat de material rulant: Softronic. Locomotivele sale Transmontana fac deja furori în Europa și circulă fără probleme în condiții vitrege, iar acum a repus pe șine și vechile locomotive. Transformarea este însă incredibilă.
Softronic are în derulare un contract cu fonduri prin PNRR privind modernizarea a 19 locomotive pentru CFR Călători (contract de 100 de milioane de euro), iar primele trei locomotive modernizate au fost deja livrate, în decurs de o săptămână. O a patra locomotivă marca Softronic a plecat astăzi din Gara de Nord, cu primele patru vagoane modernizate, de asemenea, în România, destinația fiind Constanța. Fiecare locomotivă Softronic poartă numele unui personalități marcate din istoria României.
Potrivit companiei craiovene, fiecare dintre aceste nume care se regăsesc pe locomotivele modernizate spune o poveste:
- Constantin Brâncuși, sculptorul care a redefinit arta modernă;
- Smaranda Brăescu, prima femeie parașutist cu brevet din România;
- Regina Maria, un simbol al curajului și diplomației;
- Nicolae Iorga, istoric, om politic și mare pedagog;
- Anghel Saligny, inginer pionier al podurilor și căilor ferate.
Locomotivele simbol din perioada comunistă revin pe șine cu un nou look. Noile locomotive, pregătite să răspundă celor mai exigente cerințe ale transportului de călători
Softronic a anunțat, miercuri, livrarea celei de-a treia locomotive modernizate din contractul finanțat prin PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență), un „proiect care are un impact semnificativ asupra eficienței și siguranței transportului feroviar din țară“. Locomotiva, fosta unitate 295 CFR Călători, a fost modernizată, iar acum se află într-o formă îmbunătățită, pregătită să răspundă celor mai exigente cerințe ale transportului de călători, susține compania.
Locomotiva a fost colantată cu imaginea Smarandei Brăescu, un simbol al curajului și performanței. „Aceasta nu doar că a fost readusă la viață într-o formă modernă, dar poartă acum și o identitate vizuală aparte, dedicată uneia dintre cele mai curajoase figuri din istoria României – Smaranda Brăescu. Am ales să asociem imaginea locomotivei cu această personalitate emblematică, pentru a transmite un mesaj de inspirație și determinare“, se arată într-un comunicat al Softronic.
Smaranda Brăescu a fost prima femeie parașutist cu brevet din România și una dintre primele femei din lume care au cucerit cerul prin curaj, disciplină și pasiune. În anii 1930, a stabilit recorduri mondiale și a devenit un simbol internațional al curajului feminin. „Prezența ei pe această locomotivă nu este întâmplătoare – este un omagiu adus performanței, inovației și forței de a depăși limitele. Așa cum ea a deschis drumuri în aviație, și noi, ne dorim să fim parte dintr-o nouă eră a transportului feroviar din România“, susține producătorul privat de material rulant.
Modernizarea locomotivei face parte dintr-un efort mai amplu care vizează îmbunătățirea serviciilor feroviare oferite călătorilor din România.
„Prin proiectul finanțat din fonduri PNRR, aducem la standarde actuale locomotive care au fost ani la rând coloana vertebrală a transportului de pasageri. Scopul nostru este clar: să oferim soluții mai eficiente, mai fiabile și mai prietenoase cu mediul. Fiecare unitate modernizată înseamnă o investiție în viitor – în mobilitate sustenabilă, în siguranța călătorilor și în confortul operatorilor care le conduc zi de zi. Prin această transformare, fosta locomotivă 295 CFR Călători, este pregătită să-și continue călătoria pe șine, dar într-o formă actualizată și adaptată realităților feroviare de astăzi“, a mai anunțat Softronic.
A plecat pe șine și locomotiva dedicată Reginei Maria!
Cu câteva zile în urmă, Softronic mai furnizase o a doua locomotivă către CFR Călători. „Suntem mândri să anunțăm predarea celei de-a doua locomotive modernizate din cadrul contractului PNRR, fosta locomotivă CFR Călători EA 139! Un element cu adevărat remarcabil: locomotiva este acum personalizată cu un design dedicat Reginei Maria, un omagiu adus uneia dintre cele mai iubite personalități din istoria țării noastre. Aceasta este încă o dovadă a angajamentului nostru de a sprijini modernizarea sistemului feroviar românesc și de a promova un transport ecologic și eficient“, a precizat compania.
Această livrare a venit la scurt timp după predarea primei locomotive modernizate, ceea ce subliniază „rapiditatea și eficiența prin care reușim să implementăm proiectele“. „Livrăm această locomotivă într-un ritm care respectă cu strictețe termenele stabilite și contribuie activ la progresul infrastructurii feroviare din România“, au susținut reprezentanții Softronic.
Aceștia consideră Programul Național de Redresare și Reziliență „o oportunitate crucială pentru România de a investi în infrastructura feroviară și de a transforma transportul feroviar într-un sistem modern, eficient și sustenabil“. „În acest context, ne simțim onorați să fim parte activă din acest proiect național, având în vedere că modernizarea flotei de locomotive este esențială pentru îmbunătățirea siguranței, eficienței energetice și performanței generale a transportului feroviar din România“, a transmis compania din Bănie.
Livrarea celei de-a doua locomotive modernizate din cadrul contractului finanțat prin PNRR reprezintă un moment important în modernizarea transportului feroviar din România și un simbol al progresului tehnologic, susține compania.
„Prin integrarea celor mai noi tehnologii și prin omagiul adus unei personalități de marcă din istoria țării, Softronic continuă să își reafirme rolul de lider în industria feroviară. În viitor, astfel de proiecte vor contribui la creșterea eficienței transportului feroviar, făcându-l mai rapid, mai sigur și mai sustenabil“, este mesajul producătorului de material rulant.
„Anghel Saligny“ a fost prima locomotivă modernizată și livrată către CFR Călători
Prima locomotivă livrată în cadrul acestui proiect a purtat numele lui „Anghel Saligny“, inginerul vizionar care a pus bazele infrastructurii moderne din România. Locomotiva a trecut cu succes toate testele și a fost certificată de ONFR-AFER, conform standardelor naționale și europene. „Pentru noi, acest proiect înseamnă mai mult decât tehnologie – este și o formă de recunoaștere a valorilor și personalităților care au construit România“, a susținut compania.
Contractul de modernizare a fost semnat la finalul anului 2023, iar obiectivul a fost clar: „să readucem în circulație 19 locomotive electrice, produse inițial la Electroputere Craiova, dar adaptate integral la cerințele actuale de performanță, digitalizare și eficiență energetică“, a explicat Softronic.
Modernizarea contribuie direct la reducerea emisiilor, la creșterea siguranței în circulație și la îmbunătățirea calității serviciilor feroviare. „Ne-am asumat acest proiect cu încredere, știind că prin expertiza noastră putem livra echipamente de înaltă performanță, compatibile cu standardele europene“, a mai menționat compania.
Locomotivele simbol din perioada comunistă revin pe șine cu un nou look. Ce presupune modernizarea
Potrivit Softronic, fiecare locomotivă este reconstruită aproape integral. Se păstrează doar o secțiune din șasiu, care este complet recondiționat, iar toate celelalte componente sunt înlocuite cu echipamente de ultimă generație.
„Am integrat motoare asincrone, sisteme de comandă moderne, echipamente digitale și cabină de conducere nouă, conform cerințelor TSI (Technical Specifications for Interoperability). Prin aceste intervenții, locomotivele ating performanțe superioare în ceea ce privește tracțiunea, fiabilitatea și confortul pentru personalul de operare“, susține compania.
Fiecare locomotivă este dotată cu sistem de frânare reactivă, echipamente de diagnosticare în timp real și poate circula cu viteze de până la 160 km/h. „Credem că astfel dăm o identitate aparte fiecărei locomotive, transformând un simplu mijloc de transport într-un simbol al valorii naționale“, consideră Softronic Craiova.
Semnat în decembrie 2023, contractul cu o valoare de 100,68 de milioane de euro este valabil 144 de luni (12 ani), perioadă ce include efectuarea serviciilor de modernizare pentru toate cele 19 locomotive, având ca dată de referinţă 1 iulie 2026 pentru execuţia şi livrarea ultimei locomotive din contractul de modernizare, în vederea încadrării în intervalul stabilit pentru derularea PNRR, urmată de o perioadă de 9 ani (108 luni) pentru asigurarea serviciilor de mentenanţă pentru ultima locomotivă care va fi livrată.
Citește și: Locomotivele fabricate în România care rup norii în Europa. Nu țin cont de vreme (VIDEO)