Transformarea celulelor albe în „cuptoare” de ars calorii: Descoperirea care ar putea revoluționa combaterea obezității

Publicat: 08 iul. 2024, 09:42, de Radu Caranfil, în TEHNOLOGIE , ? cititori
Transformarea celulelor albe în „cuptoare” de ars calorii: Descoperirea care ar putea revoluționa combaterea obezității

Recent, o echipă de cercetători de la Universitatea din California, San Francisco, condusă de medicul și omul de știință Brian Feldman și biologul molecular Liang Li, a făcut o descoperire majoră care ar putea schimba modul în care abordăm obezitatea și alte probleme de sănătate legate de grăsime. În cadrul experimentelor pe culturi de celule umane și pe șoareci modificați genetic, aceștia au reușit să transforme celulele albe de grăsime, care stochează calorii, în celule „beige” care ard calorii.

De la depozitare la ardere: schimbarea fundamentală a celulelor de grăsime

Grăsimea din corpul nostru vine în două forme principale: grăsime albă (WAT) și grăsime brună (BAT). Grăsimea albă este principalul nostru rezervor de energie, stocând lipide sub piele și în jurul organelor interne. Pe de altă parte, grăsimea brună este specializată în generarea de căldură, fiind abundentă în special la nou-născuți și la mamiferele care hibernează.

Pentru a înțelege mai bine rolul factorului de transcripție Klf15 în metabolismul grăsimilor, Feldman și Li au comparat cantitățile de Klf15 între diferitele tipuri de țesut adipos. Ei au descoperit că acest factor este prezent în cantități mai mari în celulele albe, și au investigat ce s-ar întâmpla dacă aceste țesuturi ar fi lipsite de Klf15.

Revoluția beige: rezultatele experimentelor

În experimentele lor, cercetătorii au utilizat isoproterenol, un compus care stimulează țesutul brun să genereze căldură. Administrând doze de isoproterenol în culturile de celule albe umane și în șoarecii de laborator, aceștia au observat că activarea țesutului brun este legată de nivelurile de Klf15. Un receptor adrenergic, numit Adrb1, s-a dovedit a fi veriga critică în acest proces.

Micele modificate genetic, având un comutator pentru gena Klf15, au fost observate că își cresc expresia receptorului Adrb1, transformând țesutul adipos alb în celule „beige”. Această transformare facilitează arderea rezervelor de grăsime, oferind o potențială soluție la problemele de obezitate și metabolism.

Implicații terapeutice și viitorul cercetărilor

Feldman și Li sunt optimiști cu privire la faptul că găsirea unei modalități de a genera o reacție similară în corpul uman, folosind medicamente, ar putea ajuta la depășirea dificultăților în arderea rezervelor de grăsime, fără efectele secundare asociate cu multe alte abordări terapeutice.

Mulți oameni credeau că acest lucru nu este fezabil”, spune Feldman. „Am demonstrat nu numai că această abordare funcționează pentru a transforma celulele albe în celule beige, dar și că pragul necesar pentru a realiza acest lucru nu este atât de înalt pe cât am crezut.

Această cercetare promițătoare a fost publicată în Journal of Clinical Investigation, deschizând calea pentru noi tratamente împotriva obezității și pentru îmbunătățirea sănătății metabolice a oamenilor.