Transnistria sfidează Europa: refuză gazul UE și ajutorul umanitar la ordinul Moscovei. Cum supraviețuiesc oamenii de rând?
Populația din Transnistria se confruntă cu o criză energetică severă, după ce Rusia a oprit furnizarea de gaze către regiunea separatistă și Republica Moldova începând cu 1 ianuarie.
Cu toate că întreruperea afectează sute de mii de oameni, autoritățile pro-ruse din Transnistria au refuzat ajutorul umanitar și alternativele de aprovizionare propuse de Occident, acționând aparent sub influența directă a Moscovei.
Criza declanșată de datorii contestate
Gazprom a justificat oprirea livrărilor printr-o datorie de 680 de milioane de euro pe care Moldova ar fi acumulat-o. Cu toate acestea, autoritățile moldovene contestă vehement cifra, susținând că auditurile independente au stabilit o sumă mult mai mică, de aproximativ 8 milioane de euro. Situația este complicată și de faptul că, până acum, gazul livrat Transnistriei nu era plătit, iar datoriile erau trecute în contul Republicii Moldova. Regiunea separatistă folosea acest gaz pentru a produce energie electrică la centrala de la Cuciurgan, energie pe care o vindea în Moldova.
Potrivit oficialilor moldoveni, acțiunile Rusiei urmăresc mai mult o destabilizare strategică decât o recuperare financiară. Moscova ar urmări să provoace o criză umanitară și economică pentru a discredita parcursul pro-european al Republicii Moldova.
Gazul european, refuzat de Transnistria sub pretextul speculațiilor
Documente obținute de jurnaliștii de la Politico arată că Moldova a oferit Transnistriei acces la piețele europene de gaze pentru a atenua criza. Tiraspolul a respins oferta, invocând temeri legate de instabilitatea prețurilor și speculațiile financiare. Liderii separatiști au declarat că preferă o aprovizionare „stabilă” de la Gazprom, chiar dacă aceasta a fost deja sistată.
„Este incredibil cum, în plină criză, cu grădinițe și școli închise, Tiraspolul refuză orice colaborare pentru binele populației. Aceasta este o strategie dictată de Moscova”, a declarat Aura Săbăduș, analist la Center for European Policy Analysis (CEPA). Estimările arată că aprovizionarea cu gaz european ar fi costat Transnistria între 20 și 45 de milioane de euro în acest sezon.
Moldova are suficiente volume de energie electrică pentru a furniza consumatorilor de pe malul drept al Nistrului după încetarea furnizării de gaze rusești, a informat serviciul de presă al guvernului.
„De pe 5 ianuarie, consumatorii de pe malul drept al Nistrului vor fi asigurați cu volume suficiente de energie electrică, fără a fi nevoie să utilizeze contracte de furnizare de urgență”, se precizează în mesaj.
Potrivit guvernului, în aceste zile malul drept consumă 10-15 mii MWh. Între 50-60% din necesarul de energie electrică este acoperit de importuri din România.
Mărturii din teren: supraviețuind cu mijloace improvizate
Locuitorii din Transnistria descriu o situație dificilă, dar nu lipsită de creativitate în fața penuriei.
„Deocamdată ne descurcăm cu aer condiționat și radiatoare. Le pornim intermitent, pentru că rețeaua electrică se supraîncălzește. Dacă temperaturile scad, ne mutăm într-o anexă cu sobă, sau la rude în Chișinău”, povestește un rezident.
Alții au ales să reactiveze metode vechi: „Am scos soba din depozit, deși nu am folosit-o de zece ani. Lemnele pentru zile negre ne sunt de ajutor acum.” Cu toate că electricitatea este în prezent disponibilă, temerile legate de posibile pene lungi de curent persistă. „Fără curent, viața va deveni insuportabilă”, spune o familie care folosește și boilere pentru apă caldă.
Pentru mulți, rezolvarea ar fi acceptarea gazului european. „Moldova ne oferă o soluție. Este timpul să ne mobilizăm și să cumpărăm. Refuzul autorităților de a lua decizii responsabile ne aduce la limita supraviețuirii”.
Frustrarea și propaganda își fac loc în Transnistria
Discuțiile din spațiul public transnistrean sunt dominate de propagandă pro-rusă, cu vina aruncată asupra Republicii Moldova și Ucrainei. Mulți locuitori în vârstă cred că președintele Maia Sandu „vrea război”. Totuși, printre generațiile mai tinere, crește nemulțumirea față de inacțiunea autorităților locale.
„Începăm să învățăm să trăim fără gaz. Dar optimismul oficialilor despre rezervele de electricitate care vor dura 50 de zile este ridicol. Ce se va întâmpla în ziua 51? Nimeni nu spune nimic”, concluzionează un localnic.
Centrala Electrică a Districtului de Stat al Moldovei, situată pe malul stâng al Nistrului, a fost trecută la cărbune, ale cărei rezerve vor dura până la sfârșitul lunii ianuarie sau jumătatea lunii februarie.