Transplat de organe: Peste 4.300 de pacienţi, pe lista de așteptare

Publicat: 21 oct. 2024, 16:05, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Transplat de organe: Peste 4.300 de pacienţi, pe lista de așteptare

Peste 4.300 de pacienți sunt pe listele de așteptare pentru toate tipurile de transplant, semnalează Gheorghe Tache, președintele Asociației Transplantaților din România.

În opinia acestuia, numărul pacienților care au nevoie de un transplat este mult mai mare, dacă ne referim la câți pacienți se află în dializă.

„Pe listele de aşteptare sunt peste 4.300 de pacienţi, pentru toate tipurile de transplant, dar cu precădere, cei mai mulţi sunt pe linie de transplant, peste 3.000 de pacienţi înscrişi pe listele de aşteptare. Dacă luăm în calcul faptul că sunt peste 14.000 de pacienţi în dializă, numărul este mult mai mare decât cel înregistrat în evidenţă. Dar şi aşa, cei care sunt acum înscrişi pe liste, deci 4.000, având în vedere că anul trecut s-au realizat vreo 320 de transplanturi, deci este total insuficient pentru a satisface o nevoie cât mai mare a celor care sunt pe listele de aşteptare”, subliniază  Gheorghe Tache.

Asociația Transplantaților din România (ATR) organizează, între 21 și 22 octombrie, la Cluj Napoca, o nouă campanie ”Spune DA! Susține donarea de organe”.

”Un gest profund umanitar”

În cadrul acestei campanii, ATR și Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) Cluj au adresat un apel către populație de a înțelege că donarea de organe este ”un gest profund umanitar”.

”Oamenii trebuie să ştie că actul de donare este un gest profund umanitar, care ajută până la opt pacienţi să beneficieze de organele acelui pacient, care va trăi, practic, prin acest gest, şi trebuie să ştie că nu există niciun fel de condiţionare în gestul de donare şi nu sunt niciun fel de activităţi suspecte în acest sens. De aceea, educaţia pacienţilor şi a populaţiei în general este foarte importantă. Este importantă şi implicarea Agenţiei Naţionale de Transplant, în identificarea donatorilor, fiindcă, cu cât sunt mai mulţi donatori identificaţi, cu atât procentul celor care acceptă este mai mare”, a declarat, într-o conferinţă de presă, medicul Florin Elec, preşedintele Romtransplant.

De asemenea medicul Elec a subliniat și faptul că activitatea de convingere a familiilor este una foarte dificilă și ea este influențată de ”orice scandal mediatic”.

„Dificultatea este în centrele care au stabilitate pentru donare, de a identifica şi a convinge familia în acest proces de donare. Nu este uşor. Din păcate, orice scandal mediatic, cum a fost cel de la ‘Pantelimon’, s-a resimţit imediat în activitatea de donare şi numărul de transplanturi este sub nivelul celor de anul trecut”, a transmis președintele Romtransplant.