Transportul aerian este afectat de interzicerea zborurilor din Marea Britanie
Din cauza apariției noii tulpini de coronavirus în Marea Britanie, mai multe state au anulat zborurile spre și dinspre această țară. Acest lucru afectează grav transportul aerian.
Directorul general de la Eurocontrol, Eamonn Brennan, spune că, săptămâna trecută, au fost 900 de zboruri zilnice între Marea Britanie şi cele 27 de state membre UE începând de luni şi până sâmbătă.
„Vedem un impact semnificativ asupra zborurilor ca urmare a noii tulpini de coronavirus din Marea Britanie”, a spus Eamonn Brennan într-un mesaj publicat pe Twitter.
În condiţiile în care sufereau deja de pe urma pierderii a şase milioane de zboruri începând din luna martie, ca urmare a pandemiei, companiile europene se confruntă peste noapte cu noi restricţii care reamintesc de impactul brusc al erupţiei vulcanului din Islanda în 2010.
„Măsurile au fost impuse într-un interval extrem de scurt de timp”, a declarat un oficial din industria transportului aerian, citat de Agerpres.
Conform restricţiilor iniţiale, care au intrat în vigoare începând de luni, companiile aeriene trebuie să facă faţă unor condiţii diverse. De exemplu, Italia şi Germania au exceptat zborurile de marfă şi cele medicale de pe lista zborurilor interzise din Marea Britanie. La rândul său România a exceptat şi zborurile care transportă scrisori, însă deocamdată nu este clar în ce măsură serviciile poştale vor fi afectate în cazul altor ţări. În schimb, Franţa, Letonia şi Bulgaria au interzis toate zborurile din Marea Britanie, fără excepţii.
Între timp, companiile aeriene care operează de pe aeroportul londonez Heathrow au fost avertizate să se asigure că pasagerii lor nu rămân blocaţi în Marea Britanie „şi pot fi redirecţionaţi în mod adecvat spre destinaţia lor finală”.
Pe măsură ce oficialii UE se întâlnesc, în încercarea de a pune la punct un răspuns coordonat, companiile aeriene au fpcut un nou apel pentru extinderea testării în ideea de a putea menţine graniţele deschise. „Guvernele trebuie să coopereze pentru a pune la punct capacităţi de testare recunoscute reciproc astfel încât graniţele să poată rămâne deschise pentru marea majoritate a pasagerilor sănătoşi”, a informat Asociaţia Internaţională de Transportat Aerian (IATA).