Traseul ascuns care a transformat un sătuc uitat în noul hotspot al aventurierilor!

Publicat: 02 nov. 2024, 10:35, de Mariana Olteanu, în Turism , ? cititori
Traseul ascuns care a transformat un sătuc uitat în noul hotspot al aventurierilor!
Via Transilvanica

Măgureni, un sătuc din inima Munților Godeanu, uitat de lume vreme de decenii, și-a recăpătat viața grație traseului de drumeție Via Transilvanica, atrăgând din nou vizitatori dornici să exploreze „muntele sfânt al dacilor”.

Înființat în secolul al XIX-lea, Măgureni se află la poalele Vârfului Godeanu, la o altitudine de aproximativ 1.300 de metri, și a fost locuit inițial de familii de ciobani și tăietori de lemne. Aceștia trebuiau să parcurgă distanțe impresionante pe jos pentru a ajunge la orașele din apropiere, iar lemnul tăiat era transportat pe râuri de munte până în vale, unde era valorificat. Depopularea rapidă din anii ’90 a redus satul la doar câțiva locuitori, iar în anii 2000, pentru a menține vie amintirea locului, a fost înființat un schit de maici, care a devenit centrul spiritual și social al cătunului, potrivit surselor locale.

Casele vechi, abandonate o vreme, au fost transformate în cabane pentru turiști, iar astăzi atrag din nou vizitatori. Aceștia se pot bucura de aerul proaspăt de munte și de atmosfera unică a satului, unde tradițiile se mențin vii datorită mănăstirii de maici, care oferă oaspeților o experiență autentică și o incursiune în trecutul localității.

Citește și: Unde se află satul care este situat la cea mai mare altitudine din țară. Acesta ”atinge cerul”

Cum o potecă din natură a schimbat totul în Măgureni

Via Transilvanica, un traseu montan spectaculos ce leagă Putna de Drobeta-Turnu Severin, străbate zone de o frumusețe rară și oferă drumeților șansa de a descoperi nu doar natura, ci și istoria și cultura locală. Traseul, lung de 1.400 de kilometri, a devenit tot mai popular printre turiștii români și străini, revitalizând astfel mici localități precum Măgureni și contribuind la păstrarea valorilor autentice ale satelor din Transilvania.