Tratament contra cancerului, adaptat fiecărui pacient, de la BioNTech
Compania BioNTech a anunțat că vizează comercializarea în 2026 a unui prim tratament oncologic bazat pe tehnologia ARN mesager, adaptat fiecărui pacient.
Tratamentele viitorului contra cancerului nu mai vizează combaterea bolii, ci pregătirea sistemului imunitar al pacientului de a face față acesteia.
Compania germană, extrem de cunoscută pentru primele vaccinuri anti-Covid, are în lucru numeroase terapii contra mai multor forme de cancer (melanom, prostată, cap, gât, ovare, plămâni, colorectal), imunoterapii și vaccinuri.
În prezent, toate sunt în faza testelor clinice. Compania BioNTech speră să obțină autorizații pentru zece din tratamente aflate în teste până în 2030.
Tratament adaptat
După realizarea primului vaccin contra-Covid împreună cu compania Pfizer, BioNTech a reinvestit masiv în cercetarea contra cancerului. De altfel, cancerul a reprezentat obiectivul inițial de cercetare și terapii al companiei BioNTech încă de la înființare, în 2008.
Tehnologia ARN mesager oferă noi perspective în acest domeniu, cale pe care merg și alte companii, cum este Moderna. Recent, compania Moderna, binecunoscută și ea din perioada pandemiei pentru serul său contra Covid, a anunțat deja că are în pregătire un vaccin împotriva cancerului.
Terapiile viitorului
Noutate constă în faptul că de această dată terapiile aflate în faza testelor nu vizează lupta directă cu celulele canceroase, ci întărirea sistemului imunitar al pacienților.
Diferențele și variabilitatea cancerelor reprezintă una dintre cele mai mari dificultăți, explică într-un comunicat BioNTech, într-un comunicat de presă.
Există numeroase tipuri de cancere, în diferite stadii și boala este diferită de la un pacient la altul, explica Ugur Sahin, cofondator al companiei în publicația Bild, în noiembrie anul trecut. ”Obiectivul nostru este dezvoltarea unui vaccin contra cancerului adaptat fiecărui pacient”, mai precizează acesta.
Imunoterapia este o formă de tratament ce se bazeaza pe stimularea sistemului imunitar al organismului pentru a lupta împotriva bolilor. Medicii folosesc medicamente speciale numite imunomodulatoare, pentru a activa sau suprima mecanismele specifice ale sistemului imunitar pentru a preveni sau trata anumite boli.
Potrivit Agenției internaționale pentru cercetarea cancerului (IARC) din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, numărul de noi cazuri de cancer ar putea crește cu 22,5% în următorii 20 de ani.
Tot IARC arată că numărul deceselor provocate de cancer ar putea crește cu 32%, în Europa. În Uniunea Europeană, cele mai frecvente cauze de deces sunt cancerul pulmonar, colorectal și al sânului.