Tratament gratis, accesibil tuturor contra durerilor de spate
Un tratament gratis, accesibil tuturor, pentru calmarea durerilor de spate, ne propune un studiu publicat recent în revista The Lancet.
Studiul arată efectele benefice ale mersului pe jos contra recidivei durerilor de spate.
Studiul se ocupă de durerile din zona lombară, situată în partea inferioară a spatelui, care corespunde celor cinci vertebre lombare și masei musculare din jur.
Sute de milioane de oameni afectați
S-a estimat că, în 2020, durerea de spate a afectat 619 milioane de oameni din întreaga lume. Până în 2050, numărul acestora ar putea ajunge până la 843 de milioane.
Aproape șapte din zece persoane experimentează o recidivă a durerii în timpul celor 12 luni de la remisiunea unui episod de durere lombară. Aceste recidive afectează și societatea și economia, deoarece absenteismul pacienților este mai îndelungat și generează costuri medicale mai mari.
Mersul pe jos, accesibil tuturor
Doctorul Natasha Pocovi și profesorul Mark Hancock, de la Universitatea Macquarie din Sydney (Australia), amintesc în The Lancet că exercițiul este recomandat pentru a preveni orice recădere. În studiul lor, cei doi specialiști s-au concentrat pe mersul pe jos pentru că este o activitate fizică accesibilă tuturor.
La acest studiu au participat 701 adulți australieni (565 de femei și 136 de bărbați), care și-au revenit recent după dureri nespecifice de spate de cel puțin 24 de ore. Participanții au avut o vârstă medie de 54 de ani și au fost urmăriți între 12 și 36 de luni.
Ei au fost împărțiți în două cohorte. Prima a beneficiat de o intervenție individualizată și progresivă de mers și educație, facilitată de șase ședințe de kinetoterapie pe parcursul a șase luni. Rolul kinetoterapeuților a fost de a oferi pacienților suport psihologic și suport personalizat pentru optimizarea experienței. A doua cohortă a servit ca grup de control și nu au primit tratament.
Rezultatele acestui studiu relevă faptul că timpul de recidivă a durerii de spate a fost mai mare în grupul de intervenție, ajungând la 208 zile, comparativ cu grupul de control, cu un timp de 112 zile.
În plus, autorii subliniază că pacienții din grupul de intervenție au experimentat un număr mai mare de dureri de spate inferioare înainte de studiu decât grupul de control (100 în grupul de intervenție față de 54 în grupul de control). Ceea ce accentuează și mai mult efectul benefic al mersului asupra acestor pacienți!
Prevalență mai mare a durerilor de spate la femei
Studiul nu specifică o diferență între bărbați și femei, deși femeile formează majoritatea participanților. Dr. Natasha Pocovi a explicat pentru Sciences et Avenir : „ Nu ne-am uitat mai atent la diferențele dintre sexe în acest studiu, dar am putea face acest lucru în viitor. „Am recrutat mult mai multe femei, care reprezintă aproape 80 % dintre participanții la studiul nostru, Observăm că, în general, durerile de spate sunt mai frecvente la femei.
„Nu știm exact de ce mersul pe jos este atât de benefic pentru prevenirea durerilor de spate”
Autorul principal al acestui studiu explică că „ mersul pe jos nu numai că a îmbunătățit viața oamenilor, ci a redus și nevoia acestora de concediu medical și de sprijin medical cu aproximativ jumătate” .
„ Nu știm exact de ce mersul pe jos este atât de benefic pentru prevenirea durerilor de spate”, adaugă Mark Hancock. „Cu toate acestea, este probabil ca aceasta să se datoreze combinației de mișcări oscilatorii blânde, încărcare și întărire a structurilor și mușchilor coloanei vertebrale, relaxarea și reducerea stresului, precum și eliberarea de endorfine pentru„a te simți bine”, explică acesta, citat de Sciences et Avenir.