Cel mai nou tratament pentru bolnavii de Alzheimer! Este un procedeu simplu, dar cu efecte profunde

Publicat: 18 ian. 2025, 20:25, de Rona David, în Sănătate , ? cititori
Cel mai nou tratament pentru bolnavii de Alzheimer! Este un procedeu simplu, dar cu efecte profunde

Cercetătorii americani au realizat un studiu care arată că simpla inhalare de xenon reduce neurodegenerarea. Gazul  protejează în cazul modelelor preclinice cu Alzheimer.

Potrivit news.ro, Mass General Brigham (BWH) şi Facultatea de Medicină a Universităţii Washington din St. Louis, Statele Unite, utilizarea gazului nobil xenon este o abordare în atacarea afecțiunii.

Alzheimer: un studiu clinic de fază 1 a tratamentului este programat la începutul anului 2025

Studiul a constatat că inhalarea xenonului a suprimat neuroinflamarea, a redus atrofia cerebrală şi a crescut starea neuronală protectoare la modelele de şoarece cu Alzheimer.

Rezultatele au fost publicate miercuri în revista Science Translational Medicine. Un studiu clinic de fază 1 a tratamentului pe voluntari sănătoşi este programat imediat în acest an.

„Este o descoperire foarte nouă. Arată că simpla inhalare a unui gaz inert poate avea un efect neuroprotector atât de profund. (…). Aşteptăm cu nerăbdare să vedem această nouă abordare testată la om”, se arată într-un comunicat. Autorul documentului este senior Oleg Butovsky, de la Centrul de Boli Neurologice al BWH.

Una dintre principalele limitări în boala Alzheimer este producerea de medicamente care să treacă de bariera hemato-encefalică. Dar gazul xenon o face, mai spune Butovsky.

Xenonul a avut efecte protectoare în ambele situaţii

„Este interesant că în ambele modele animale care modelează diferite aspecte ale bolii Alzheimer, patologia amiloidă într-un model şi patologia tau într-un alt model, xenonul a avut efecte protectoare în ambele situaţii”, a precizat autorul principal dr. David M. Holtzman.

Cauzele bolii Alzheimer nu sunt pe deplin înţelese, iar în prezent nu există niciun tratament care să vindece boala

Caracterizată prin acumulări de proteine în creier, inclusiv tau şi amiloid, maladia Alzheimer perturbă comunicarea dintre celulele nervoase şi provoacă anomalii cerebrale progresive care duc la deteriorarea neuronală şi, în cele din urmă, la deces.

Microglia, principalele şi cele mai importante celule imunitare ale creierului, acţionează ca „primi respondenţi” atunci când ceva nu merge bine în creier şi joacă un rol-cheie în reglarea funcţiei cerebrale în toate fazele de dezvoltare. Dereglarea microglială este o componentă-cheie a bolii Alzheimer.

Laboratorul american a conceput anterior o modalitate de a studia modul în care microglia răspunde la neurodegenerare şi a confirmat că un fenotip specific al microgliei poate fi controlat (modulat) astfel încât să fie protector în boala Alzheimer.