Tratament revoluționar împotriva alergiei la alune, lansat în Marea Britanie

Publicat: 23 dec. 2021, 12:15, de Otilia Caloian, în SOCIAL , ? cititori
Tratament revoluționar împotriva alergiei la alune, lansat în Marea Britanie
Sursa foto: Pixabay.com

Copiii din Marea Britanie care suferă de alergie la alune vor fi primii din Europa care vor beneficia de un tratament revoluţionar.

Serviciul public de sănătate (NHS) din Anglia a încheiat un acord pentru Palforzia, un tratament oral, care ajută la reducerea severităţii simptomelor – inclusiv împotriva anafilaxiei – în urma unei reacţii alergice la alune, informează DPA/PA Media, citate de Agerpres.

Spitalul de Copii Evelina din Londra a luat parte la două cercetări de amploare pe tema alergiei la alune – studiile Palisade şi Artemis.

Sophie Pratt a declarat că viaţa familiei ei s-a schimbat după ce fiica sa Emily, în vârstă de nouă ani, a participat la studiul clinic Palisade. ”Participarea la studiul clinic a schimbat viaţa întregii noastre familii. Datorită tratamentului pe care l-am primit, Emily a fost eliberată de restricţii şi de teama că cea mai mică greşeală i-ar putea pune viaţa în pericol şi au dispărut tensiunea şi îngrijorarea care planau asupra noastră în fiecare zi din cauza simplei acţiuni de a mânca”, a spus ea.

De Sărbători, tot mai mulți copii fac alergie la alune

Efectul ”a fost vizibil mai ales la ocazii speciale, cum ar fi aniversări, Crăciun şi de sărbătorile în care sunt adesea prezente alimente speciale, precum prăjituri, îngheţată şi bunătăţi însoţite invariabil de avertismentul ‘poate conţine arahide’, sau meniuri care nu sunt în engleză”, a adăugat Pratt.

”După studiul clinic, Emily poate să meargă cu încredere la petreceri şi la joacă, să mănânce la restaurante fără a fi nevoie să sunăm înainte să verificăm meniul şi am reuşit să-i organizăm prima ei vacanţă în străinătate în New York şi chiar să ia parte la hrănirea animalelor în cadrul experienţelor la grădina zoologică, de care Emily este pasionată. Suntem extrem de recunoscători”, a spus Pratt.

Șase din zece copii sunt sensibili la alergenii din arahide

În urma studiului Artemis s-a constatat că aproximativ şase din 10 tineri cu vârsta între patru şi 17 ani care prezentau o reacţie la aproximativ 10 miligrame de proteine din arahide la începutul cercetării au putut să tolereze la final o doză de 1.000 de miligrame, mult peste nivelul expunerii accidentale.

Până la 600 de copii cu vârsta cuprinsă între patru şi 17 ani urmează să beneficieze de acest tratament, cei din Anglia fiind primii din Europa datorită acordului încheiat de NHS. Ulterior, vor beneficia de acest tratament aproximativ 2.000 de copii pe an.

Alergiile la arahide afectează 1 din 50 de copii din Anglia

În prezent, alergiile la arahide afectează unul din 50 de copii din Marea Britanie.

”Acest tratament de pionierat poate schimba viaţa pacienţilor şi a familiilor acestora şi, datorită acordului încheiat de NHS, persoanele de aici vor fi primii beneficiari din Europa”, a declarat directorul medical al NHS, profesorul Stephen Powis.

Acest tratament ”va reduce teama şi anxietatea în rândul pacienţilor şi al familiilor acestora, care se poate să fi trăit cu această alergie ani de zile, având asupra lor medicamentele de urgenţă, pentru orice eventualitate. Ei se vor putea bucura împreună de mese în aer liber sau de vacanţe în străinătate fără să îşi facă griji cu privire la o reacţie alergică din cauza căreia ar putea ajunge la spital, sau mai rău”, a spus Powis.

Profesorul George du Toit, consultant în alergologie pediatrică la Spitalul Evelina din Londra, cercetător principal din partea Regatului Unit în cadrul ambelor studii, a declarat că ”aceasta este o veste excelentă pentru copiii şi tinerii cu alergii la alune”. Aprobarea Palisade reprezintă un important pas înainte spre îmbunătăţirea îngrijirii persoanelor care suferă de alergii, iar noi vom avea de acum acces la primul tratament autorizat pentru reducerea severităţii acestei alergii şi la protejarea împotriva expunerii accidentale la alune”, a spus el.

”Acest lucru va avea un impact imens asupra vieţii de zi cu zi a pacienţilor noştri şi a familiile lor”, a adăugat profesorul.