Tratament stomatologic: 5 etape ale tratamentului de canal

Publicat: 25 feb. 2023, 23:03, de Publyo.ro, în Advertoriale , ? cititori
Tratament stomatologic: 5 etape ale tratamentului de canal

Tratamentul de canal, obturația de canal sau tratamentul endodontic denumesc aceeași procedură medicală: salvarea unui dinte a cărui pulpă dentară a fost puternic afectată de o carie netratată la timp, de o fractură dentară sau de un abces dentar. În acest articol poți afla mai multe despre etapele tratamentului de canal și cum se desfășoară acesta.

1.   Stabilirea diagnosticului

Cel mai adesea, pacientul care are nevoie de un tratament de canal se prezintă la medicul stomatolog specializat în endodontie pentru unul sau mai multe dintre următoarele simptome:

  • Durere spontană, pulsatilă sau surdă;
  • Durere la presiune, în timpul mușcăturii sau al masticației;
  • Durere la cald sau la rece.

Pentru a evalua severitatea leziunilor și pentru a putea studia anatomia dintelui afectat, medicul stomatolog va solicita efectuarea unei radiografii dentare.

2.   Anestezia

Tratamentul stomatologic modern nu produce durere pacientului, opțiunile de anestezie disponibile permițând lucrul în cele mai bune condiții. Anestezia locală se efectuează injectabil, iar la pacienții sensibili există și opțiunea unei anestezii locale, care să amorțească zona de injectare, astfel încât pacientul să nu mai simtă înțepătura.

Durerea asociată injectării anestezicului este, oricum, minimă, acesta făcându-și efectul imediat și dispersându-se cu rapiditate în zona vizată.

3.   Curățarea zonei afectate

Curățarea zonei afectate se realizează odată ce medicul creează o poartă de acces către camera pulpară. Se îndepărtează pulpa dentară afectată, procedura fiind numită, popular, „scoaterea nervului”.

Canalul dentar trebuie curățat cu atenție pentru a se îndepărta orice urmă de infecție și țesuturile vitale care ar putea determina durere, în continuare. La final, el este decontaminat cu ajutorul unei soluții speciale, dezinfectante.

După curățarea atentă a canalului dentar, acesta este umplut cu un material biocompatibil, care îi sporește rezistența și descurajează proliferarea bacteriană.

4.   Verificarea tratamentului de canal

Bunele practici în domeniul stomatologiei susțin necesitatea verificării tratamentului de canal înainte de restaurarea coroanei dentare. Verificarea se realizează radiologic, medicul urmărind dacă rădăcinile au fost umplute până la vârf, fără penetrarea materialului în zona filetelor vasculare și nervoase.

5.   Restaurarea coroanei dentare

Pentru restaurare, este de obicei nevoie de o nouă coroană, pentru care se va efectua un mulaj. Este posibil să fie necesară efectuarea unei probe de culoare pentru ca noua coroană să fie cât mai asemănătoare aspectului natural al danturii. 

Montarea coroanei se efectuează în cadrul unei programări ulterioare. 

Endodonția la microscop – de ce merită să alegi această variantă?

În prezent, tratamentul endodontic la microscop este cea mai recomandată opțiune de salvare a unui dinte puternic afectat. Datorită măririi de până la 22 de ori și a sursei puternice de lumină, microscopul endodontic garantează o mai bună abordare terapeutică. 

Printre beneficiile utilizării microscopului endodontic se numără:

  • Precizia crescută a tratamentului;
  • Eliminarea completă a infecției;
  • Succesul intervenției, chiar și în cazurile complicate;
  • Salvarea dintelui natural;
  • Tratament minim invaziv în situații în care tratamentul clasic are șanse mici de succes;
  • Reducerea numărului de vizite în cabinetul stomatologic;
  • Reducerea riscului de apariție a complicațiilor;
  • Reducerea semnificativă a necesității retratamentului endodontic. 

Retratamentul endodontic

Retratamentul endodontic presupune reintervenirea asupra unui dinte care a suferit deja un tratament endodontic, consecutiv căruia evoluția a fost necorespunzătoare. Există mai multe motive pentru care se poate impune retratamentul endodontic:

  • Prezența unor canale înguste sau curbate;
  • Omiterea unor canale secundare;
  • Interiorul dintelui a fost contaminat;
  • Coroana a fost restaurată la mult timp după obturația de canal;
  • Apariția unei carii, a unei fisuri sau a unei rupturi a coroanei restaurate.

Tratamentul endodontic reprezintă cea mai bună șansă de salvare a unui dinte afectat puternic de un traumatism sau de o infecție. Acesta cuprinde mai multe etape, dar pacientul trebuie să rețină că nu este dureros, iar abordarea terapeutică adecvată îi poate salva dintele de la o infecție gravă, susceptibilă a nu răspunde adecvat la tratamentul cu antibiotic. 

Sursa foto: Shutterstock