Tratamentul personalizat, în cancerele pediatrice. Rezultate ”îmbucurătoare”

Publicat: 07 iun. 2024, 22:32, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Tratamentul personalizat, în cancerele pediatrice. Rezultate ”îmbucurătoare”
tratament personalizat cancer copii medicina de precizie

În premieră mondială, un studiu realizat în Australia demonstrează superioritatatea tratamentului personalizat, ghidat cu precizie, comparativ cu tratamentele standard, în cazul copiilor diagnosticați cu cancer grav (cu o rată de vindecare estimată sub 30%).

Medicina de precizie, constând în tratament adaptat la cancerul fiecărui copil în parte, are rezultate semnificativ mai bune în cazul pacienților diagnosticați cu cancer cu risc major, demonstrează cercetătorii și clinicienii australieni, în premieră la nivel mondial.

Studiul, publicat recent în revista Nature Medicine, demonstrează că medicina de precizie, numită și medicină personalizată, este superioară terapiei standard atât clinic, cât și în privința ratei de supraviețuire. Astfel, la 55% dintre copiii care au beneficiat de tratament personalizat s-a obținut remisia completă ori parțială, sau o stabilizare timp de cel puțin șase luni. Procentele sunt ”remarcabile și extraordinare” au spus mulți oncologi participanți la acest studiu.

Tratamentul a fost administrat după o analiză genetică detaliată a genelor conducătoare (driver) din tumori.

Astfel, medicamentul este adaptat  la genele driver ale cancerului fiecărui copil, sugerând adesea medicamente care nu sunt utilizate în mod normal pentru tratarea acelui tip de cancer.

„Acestea sunt rezultate foarte îmbucurătoare care, în opinia noastră, au implicaţii importante pentru tratamentul copiilor cu cancer”, a declarat profesorul David Ziegler, preşedinte al studiilor clinice pentru Programul Zero Cancer Pediatric (ZERO) şi autor principal al lucrării.

De asemenea, studiul a constatat că, în cazul copiilor care au primit terapia recomandată la începutul tratamentului, ei au avut o evoluţie semnificativ mai bună, comparativ cu cei care au primit-o după ce boala a progresat. Așadar, cu cât strategia de tratament personalizat poate fi implementată mai curând, cu atât şansele de a preveni recidiva şi decesul sunt mai mari sunt.

Prof. univ. Loretta Lau, oncolog pediatru la Centrul pentru copii bolnavi de cancer şi cercetător la Institutul de cancer pediatric, primul autor al cercetării, subliniază că, în premieră mondială, studiul arată că medicina de precizie are potenţialul de a schimba modelul de îngrijire a copiilor cu cancer.

„Studiul nostru oferă noi dovezi importante că răspunsul la terapia ghidată de precizie se traduce prin îmbunătăţirea supravieţuirii”, a declarat prof. Lau.