Trebuie să te trezești devreme, pentru a vedea soarele dansând: Tradiții, în a doua zi a Paștelui catolic
La fel ca și Paștele ortodox, și Paștele catolic presupune o serie de tradiții bine păstrate de-a lungul timpului. Modul în care este celebrat Paștele catolic diferă în funcție de confesiuni, dar există și unele asemănări.
În unele regiuni franceze se spune că un iepure este cel care aduce ouă și le ascunde în cuiburile realizate de copii, potrivit vive-paques.com.
Prăjitura specifică de Paște în Italia este „Colomba”, un cozonac în formă de porumbel, simbol al veștilor bune. Italienii, după ce au mâncat friptură de miel duminică, în prima zi de Paște, în a doua zi, luni, organizează, de obicei, picnicuri. Spunem de obicei, deoarece acum fiind pandemie nu prea e posibil așa ceva.
În Spania, prăjitura specifică este „Mona”, un tip de cozonac auriu peste care se pun ouă colorate înainte de a fi băgat la cuptor.
Galbenul solar și trezitul devreme
În Marea Britanie, nu mielul, ci jambonul de porc se află pe masă în zilele de Paște. Porcul este considerat simbolul norocului la englezi. Ouăle de Paște sunt un alt element specific și constituie tema unor jocuri organizate atât pentru copii, cât și pentru cei mari. În unele zone din Marea Britanie, există obiceiul ca cei mici să colinde din casă în casă pentru a cere dulciuri, așa cum se face de Halloween în SUA.
În Finlanda, Paștele e prilej de bucurie pentru copii: deghizați în bătrânici sau vrăjitoare sună la casele vecinilor, pentru a primi dulciuri. Tradiția, numită Virpominen, vine de la o veche legendă potrivit căreia trolii și vrăjitoarele se plimbau la vedere. Aceeași tradiție exista deja în Suedia în urmă cu 100 de ani.
În țările scandinave se mai spune că de Paște, inclusiv a doua zi a Paștelui, trebuie să te trezești devreme pentru a vedea soarele dansând. Galbenul solar este, de altfel, culoarea decorațiunilor de Paște în Danemarca, Norvegia și Suedia.
La polonezi, a doua zi de Paște e Lunea udă
În Polonia, apa, simbolul vieții, face parte din sărbătoare. În a doua zi de Paște, oamenii se stropesc cu apă pentru a îndepărta păcatele. Ziua se mai numește Lunea udă – Smigus Dingus. Totodată, Wielkanoc, noaptea de Înviere, este o ocazie de a expune ouăle colorate sau decorate cu fir din lână.
În SUA, un iepuraș le aduce copiilor dulciuri, iar, în a doua zi de Paști, are loc vânătoarea de ouă, organizată de obicei la Casa Albă (spunem iarăși de obicei, anul acesta fiind altfel din motive pandemice, cu restricții). Celebrele ”vânători de ouă” de pe peluza Casei Albe au debutat în 1878 la inițiativa soției președintelui de atunci, Rutherford B. Hayes.
Tradiția este mult mai veche și vine tot de la germani: ”Ostereier suchen”, o numesc ei, ceea ce înseamnă ”căutarea ouălor de Paște”.